Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Aleja uzdisaja u parku dobila je cvjetno ruho, a stigla nam je i Gupčeva lipa

Povodom Dana planeta Zemlje, djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica i djelatnici Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac uredili su ‘aleju uzdisaja’ u koprivničkom parku.

Konkretnije, 44-ero mališana uz pomoć komunalaca iz Komunalca zasadilo je tisuću sadnica cvijeća. Sadnja je organizirana s ciljem da se podigne svijest djece i mladih o potrebi uređenja i očuvanja okoliša. Nakon sadnje, mladi vrtlari obećali su da će čuvati novouređene cvjetne gredice.

Također, predškolci iz grupe “Kockići” u sklopu Tratinčice pomogli su djelatnicima Komunalca u sadnji Gupčeve lipe. Riječ je o poklonu Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog za 60. rođendan koprivničkog Komunalca koji je daruje Gradu i svim građanima, s ciljem povećanja biljnog fonda gradskog parka.

Ustupila Dubravka Horvat.

Sadnica je klon velelisne lipe iz Gornje Stubice koja je jedini živući svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Pod njenom krošnjom je Matija Gubec okupio seljake i krenuo u seljačku bunu.

Sadnica je dio velikog projekta Turističke zajednice Grada Donje Stubice, koji je realiziran sa znanstvenicima Hrvatskog šumarskog instituta u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, s ciljem očuvanja gena Gupčeve lipe za sva vremena.

Lipa je zasađena u središnjem dijelu parka zapadno od paviljona, na mjestu gdje je nekada bila stara lipa koja je stradala od strane vandala. Uz nju će biti postavljena svjedodžba o podrijetlu da se uistinu radi o Gupčevoj lipi matičnog broja 0269.

Poziciju Gupčeve lipe možete pronaći na gis.koprivnica.hr (u lijevom izborniku označite kućicu “Moje stablo”).

zatvori