Utorak, 16. travnja 2024.

David Polančec jedini iz naše županije osvojio nagradu za svoj linorez

Učenik 7.c razreda Osnovne škole “Fran Koncelak” Drnje David Polančec jedini je iz Koprivničko-križevačke županije nagrađen na velikom likovnom natječaju “Želim, stvaram, oblikujem”.

David je osvojio treću nagradu u kategoriji Dizajniram plakat “Stablo mog zavičaja”, a izradio je linorez s natpisom ‘Priroda neće uvijek biti ista, ali će uvijek za isto služiti’.

– David je izrazito likovno nadaren učenik 7. razreda naše škole. Sama darovitost najčešće nije dovoljna za ostvarenje potencijala. Ona je tek preduvjet, temelj. Uz prirodni dar potrebna je ljubav, marljivost, predanost da dar bude oživotvoren. Srećom, David ima likovno nadarene starije članove obitelji te odrasta u poticajnom okruženju, a jednake je sreće u svojoj školi jer njegov učitelj likovne kulture Mario Dimić osvjedočeno posebnu pažnju i vrijeme posvećuje upravo darovitim učenicima. U takvim okolnostima za očekivati je da će David još puno napredovati – rekao je ravnatelj Osnovne škole “Fran Koncelak” Drnje Ivan Pikivača.

Koliko je otiskivanje bilo zahtjevno svjestan je Davidov učitelj likovne kulture Mario Dimić.

– Linorez je grafička tehnika visokog tiska. Preduvjet za uspješan linorez je izrada skice koja se uz pomoć indigo papira prenosi na linoleum pa se nožićima izrađuje matrica. Površine koje želimo da na otisku budu bijele s nožićima čupamo te stvaramo udubinu. Na matricu se nanosi boja (crna ili boje) i površina koja je ostala netaknuta na otisku preslikava crtež ili nastaje linorez. Svaki otisnuti linorez je multiplicirani (umnoženi) original.

zatvori