Četvrtak, 18. travnja 2024.

Banjalučki biskup u posjetu Koprivnici: Imate otvoreno srce za Hrvate u BIH koji su u dramatično teškoj situaciji

Banjalučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica danas boravi u službenom posjetu Koprivnici.

U prijepodnevnim satima sastao se u Gradskoj upravi s predstavnicima Grada, Županije i župa s područja grada, a njegov domaćin, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić tim povodom je rekao:

– Ovo je jedna lijepa prilika da se međusobno još bolje upoznamo, razmijenimo iskustva i čujemo kako žive Hrvati u Banjalučkoj biskupiji, ali i da vidimo na koji način možemo uspostaviti suradnju. Dužnost nam je da pomognemo našim ljudima koji žive na tim prostorima.

Dožupan Ratimir Ljubić podsjetio je da je Županija ove godine iz svog proračuna izdvojila 120 tisuća kuna za obnovu kuće jednoj hrvatskoj obitelji u Bosanskoj Posavini.

– Znamo da to nije dovoljno, ali želimo barem na jedan simboličan način ukazati na loš položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini – rekao je Ljubić.

Snimila Nela Carek.

Biskupu Komarici ovo nije prvi posjet Koprivnici i ovdje se, rekao je novinarima, osjeća kao među svojima.

– Drago mi je da sam u vama susreo ljude koji se ne zadržavate samo na granici svojega grada i županije i da imate otvoreno srce za ljude koji se, ne toliko svojom krivicom koliko stjecajem okolnosti, nalaze u dramatično teškoj, egzistencijalno neizvjesnoj situaciji – poručio je.

Hrvatima u Bosni i Hercegovini, najstarijem narodu na tom prostoru, upozorio je Komarica, prijeti fizičko iskorjenjivanje.

– To se događa pred vašim očima, pred očima slobodne i samostalne države Hrvatske koja je sastavni dio Europske unije. Mi Hrvati smo velikim dijelom i članovi Europske unije, a i od nje smo ostavljeni na cjedilu – upozorio je biskup Komarica.

Stoga ovaj posjet Komarica smatra novim plamenom nade, a okupljenima u gradskoj upravi na kraju sastanka poručio “samo prijeđite s riječi na djela”.

Na radnom sastanku bili su i predstavnik Hrvatskog sabora, HSS-ov zastupnik Mladen Mađer te ispred Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica Ana Mađer.

Biskup Komarica u 17 sati služit će svetu misu u župnoj crkvi sv. Nikole, a sat vremena kasnije predstavit će dvije svoje knjige u gradskoj vijećnici.

Riječ je o knjigama “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, autora biskupa dr. Franje Komarice i njemačkog katoličkog novinara Winfrieda Gbureka, zatim knjige “Prešućivani zločin” te knjige “Briševački mučenici”.

Snimila Nela Carek.
zatvori