Petak, 19. travnja 2024.

VRANE PONOVNO OKUPIRALE GRAD Postoji li plan za njihovo rastjerivanje?

Problem velikog broja vrana u našem gradu ponovno je aktualna tema koju su nanovo otvorili gradski vijećnici na sjednici koja je u utorak održana u Gradskoj upravi.

Naime, dolaskom viših temperatura grad su ponovno okupirale vrane. O temi smo već pisali prošle godine kada su za rješavanje problema angažirani Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice.

Građani su se, naime, žalili na velik broj ptica koje su se ugnijezdile u krošnjama drveća ispred ulaza u bolnicu. Kako je zaključio jedan naš čitatelj, “njihovo jezovito kreštanje, a pogotovo njihovi ekskrementi koji “ukrašavaju” pješačko-biciklističku stazu ispred bolnice su nedopustivi”.

Snimio Marko Posavec.

Tako je HDZ-ov Goran Kovačić na sjednici upitao gradonačelnika što Grad po tom pitanju može učiniti.

— Kako je krenulo toplije vrijeme, tako su vatrogasci izašli na teren i počeli skidati gnijezda sa stabala što je jedino što mi po zakonu i možemo raditi. U proteklih tjedan dana vrijeme se malo izokrenulo, no dečki će definitivno opet izaći na teren čim vremenski uvjeti dopuste — odgovorio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

SDP-ova Anica Desnica je pak na to rekla da je skidanje gnijezda gubljenje vremena. — Kad su vatrogasci otišli, navečer je bilo barem dva ili tri gnijezda više — rekla je i zatražila drugo rješenje. Ipak, gradonačelnik je jasno rekao da drugog recepta nema.

— Nisam za to da rušimo drveća po cijelom gradu jer vrana sada ima posvuda. Trovati ih ne smijemo, pucati po njima ne smijemo. Bilo je pokušaja kod Željezničkog kolodvora s aparatima koji su puštali određene zvukove, no to je isto tako protuzakonito i jedino što možemo je da tu i tamo ukljaštimo par drveća i skidamo gnijezda. To je sve, nemamo bolji recept — dodao je Jakšić.

Na temu se nadovezao i HDZ-ov Bernard Vukušić, inače veterinar, koji je spomenuo da su neki primorski gradovi problem s galebovima riješili postavljanjem umjetnih jaja u njihova gnijezda zbog čega se očekuje manji broj ptića.

— Vi ste stručniji, iako ja mislim da vrane i galebovi nisu isto. Razmislit ćemo o tome pa će vatrogasci nositi umjetna jaja po gradu — rekao je na kraju gradonačelnik.

Podsjetimo, prošle nam je godine tadašnja gradska pročelnica za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasmina Stričević objasnila da se gnijezda ne smiju micati kada u njima ima jaja: – U trenutku kad vrana u gnijezdo iznese jaje, mi to više ne smijemo dirati. Sukladno zakonskim odredbama mi to smijemo raditi samo u rano proljeće ili kasnu jesen kad u gnijezdu nema jaja. Naravno da ih ne smijemo ubijati i nema drugog načina osim ovog da se miču gnijezda.”

Pročelnica Stričević se tada požalila da je to “Sizifov posao” jer komunalni djelatnici ili vatrogasci maknu gnijezdo s jedne strane, vrane se odsele na drugo mjesto i tome, kaže, nema kraja.

zatvori