Četvrtak, 25. travnja 2024.

VODA, VODA POSVUDA Vatrogasci imali pune ruke posla zbog topljenja snijega

Naglo podizanje temperatura i sveopće topljenje snijega prouzročilo je brojne probleme s vodom diljem Koprivnice i okolice krajem prošlog tjedna. Događaj koji su mediji prozvali ‘snjegožderom’ zadao je puno posla i vatrogascima iz koprivničke Javne vatrogasne postrojbe.

Prije svega, voda je ponovno poplavila cestu u Reki na ulazu u Koprivnicu i promet je na toj dionici neko vrijeme bio otežan, o čemu smo već izvijestili (foto, video). Problema na prometnicama bilo je i drugdje (foto), a porasli su i vodostaji brojnih potoka. No, voda je poplavila i mnoga dvorišta i podrume kuća.

Tog četvrtka, 8. ožujka, Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice u 13:18 zaprimila je dojavu da je voda prodrla u podrum obiteljske kuće u Kunovcu. Dolaskom na mjesto događaja o situaciji su obavijestili Ured načelnika Općine Koprivnički Ivanec te Dobrovoljno vatrogasno društvo Kunovec. Vatrogasci su na terenu doznali da je nadležni komunalni redar upoznat sa situacijom te da organizira dolazak strojeva koji bi, ukoliko bi to bilo moguće, drenažne kanale očistili od nakupljenog snijega i leda pa bi voda njima mogla otjecati kroz polja.

Pregledom dotičnog podruma ustanovili su da voda u njega ulazi kroz pukotine u betonu, a vlasnik ima instaliranu stabilnu pumpu kojom razinu vode održava na 2 – 3 centimetra. Nakon što su strojevi počeli čistiti kanale, djelatnici JVP završili su s intervencijom.

Već u 13:30 stigla je nova dojava: poziv je došao iz Reke gdje se na njivi iza obiteljske kuće skuplja voda i da bi, ako nastavi rasti, mogla zaprijetiti kući. Po dolasku na mjesto događaja koprivnički su vatrogasci uputili pripadnike DVD-a Reka da poduzmu potrebne radnje kako bi se spriječila materijalna šteta. No, upravo u tijeku priprema za ispumpavanje, velika količina vode slila se iz Ulice Rečko polje u Ulicu Stjepana Radića i umalo blokirala promet na državnoj cesti D-41, pa je vatrogasna intervencija preusmjerena. U pomoć su pozvani i pripadnici DVD-a Koprivnica. Pripadnici JVP i DVD-a na mjesto poplave dovezli su stotinjak vreća s pijeskom i rasporedili ih kako voda ne bi ušla u tamošnje objekte. Također, za vrijeme prodora vode građani su samoinicijativno otvorili rešetke na otvorima kanalizacije te time omogućili brže otjecanje vode.

Problemi nisu prestali ni idućeg dana, u petak. U 12:27 Javnoj vatrogasnoj postrojbi dojavljeno je da je voda od topljenja snijega poplavila podrum u Koprivnici. Vatrogasci koji su stigli na mjesto događaja utvrdili su da je podrum dimenzija 5x3x2,5 metara pun vode i krenuli su ju ispumpavati elektro-potopnom pumpom. Kada je razina vode počela opadati, primijetili su da je u podrumu kod brojila pukla glavna vodovodna cijev te su pozvali djelatnike Koprivničkih voda koji su zatvorili glavni vod i stavili novo brojilo. Nakon toga vatrogasci su ispumpali ostatak vode.

zatvori