Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Udruga žena i DVD Bakovčice predstavili aktivnosti i najavili nove, sprema se velika obljetnica

Dobrovoljno vatrogasno društvo i Udruga žena Bakovčice u subotu su u Društvenom domu u Štaglincu održali svoje godišnje skupštine, pri čemu je Udruga žena obilježila i četiri desetljeća rada. Bila je to prilika da okupljene podsjete na sve aktivnosti provedene u 2017. i najave što su pripremili za 2018.

Udruga žena Bakovčica u protekloj 2017. godini odradila je sve uobičajene aktivnosti: od godišnje skupštine početkom godine, sudjelovanja na Podravskim motivima, Renesansnom festivalu i organizacije tradicionalnog Čehanja perja. Tijekom godine članice Udruge odlazile su i na manifestacije drugih udruga žena iz Koprivničko-križevačke i drugih županija, a organiziran je i dvodnevni izlet za članice.

Također, održana je i izborna skupština Udruge na kojoj su članice jednoglasno dale povjerenje istom Upravnom odboru. U novi četverogodišnji mandat tako su ušle Draženka Gačan kao predsjednica – već šesti na mjestu predsjednice, što znači da Udrugu vodi već 20 godina – Marija Kovačević kao njena zamjenica, Ivančica Žuljić kao tajnica i Jasna Gerza kao blagajnica. U Nadzorni odbor izabrane su Mira MartinčićEvica Martinčić.

Članice Udruge na skupštini su jednoglasno prihvatile plan za 2018. godinu koji je sličan prošlogodišnjem, ali ima i posebnu proslavu 40. obljetnice Udruge žena Bakovčice koja će se održati najesen u Društvenom domu u Glogovcu.

Udruga žena Bakovčice zahvalila je Gradu Koprivnici, Turističkoj zajednici grada Koprivnice, Koprivničko-križevačkoj županiji, Općini Koprivnički Bregi i Udruzi žena Glogovac na suradnji, a posebna zahvala upućena je DVD-u Bakovčice.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakovčice prošlu je godinu započelo izbornom skupštinom na kojoj je izabrano novo vodstvo. Upravni odbor sastao se pet puta tijekom godine što isto vrijedi i za zapovjedništvo jer je svaki član zapovjedništva ujedno i član Upravnog odbora.

9. ožujka petero članova DVD-a – Luka Martinčić, Filip Martinčić, Ivan Sočev, Tomislav Logar i Damir Logar – polazili su edukaciju za bolničare, a Društvo je dobilo opremu za kompletiranje torbe prve pomoći. 10. ožujka delegacija Vatrogasne zajednice grada Koprivnice u kojoj je bio i predsjednik DVD-a odlazi na skupštinu Gasilske zveze Domžale. Zapovjednik Erik Setinšek sudjelovao je na predavanju o utjecaju klimatskih promjena na opasnosti od potencijalih požara u Rasinji. Bakovljanski vatrogasci u travnju su se uključili u “Zelenu čistku”, a s devet članova i kombi vozilom sudjelovali su i u osiguranju trase biciklističke utrke Tour of Croatia.

U svibnju su članovi DVD-a Bakovčice sudjelovali u vatrogasnoj vježbi evakuacije djece iz OŠ “Braća Radić” u Koprivnici, a povodom Dana mjesta Bakovčice održali su pokaznu vježbu gašenja požara lako zapaljivih tvari te u suradnji s DVD-om Borovljani mjerili tlak mještanima. Istog mjeseca prevozili su članove folklorne skupine na smotru folklora u Glogovac, sudjelovali su u vježbi gašenja i evakuacije u Područnoj školi Starigrad, a posjetili su i Područnu školu Bakovčice.

11. lipnja sudjelovali su s dvije ekipe na gradskom natjecanju održanom u Starigradu. Ekipa djece između 6 i 12 godina zauzela je vrlo dobro treće mjesto, dok je muška A ekipa bila šesta. 24. lipnja tri člana sudjelovala su na taktičko-pokaznoj vježbi “Podravina 2017.” u Torčecu. Ubrzo potom organizirane su i igre vatrogasne mladeži od 6 do 12 godina u kojima su sudjelovala djeca iz DVD-a Glogovac, Borovljani i Bakovčice.

Tijekom srpnja članovi DVD-a organizirali su vatrogasni turnir u belotu, a također su i pasivno dežurali prilikom žetvenih radova. Od 27. srpnja do 13. kolovoza jedan član DVD-a nalazio se na Brijunima, a od 3. do 8. kolovoza predsjednik DVD-a otišao je na izvanrednu dislokaciju zbog gašenja požara oko mjesta Kistanje i na Dinari. Krajem kolovoza djeca iz Bakovčica osvojila su drugo mjesto na vatrogasnom natjecanju u Kunovcu, a 2. rujna DVD Bakovčice osvojio je drugo mjesto na vatrogasnom nogometnom turniru u Štaglincu.

10. rujna ekipa DVD-a 6 do 12 godina na županijskom natjecanju u Molvama osvaja 18. mjesto od 36 ekipa. Kroz godinu je za pripremu ekipa za natjecanja utrošeno ukupno 30-ak sati. 25. studenog kupljena je vatrogasna oprema – dvije brentače V15, 13 nosača cijevina i dva nosača vrijedna 2.900 kuna, od čeka je 2.500 kuna bakovljanskom DVD-u donirala Hrvatska vatrogasna zajednica. 7. prosinca sudjelovali su na božićnoj radionici u Područnoj školi Bakovčica, a 30. prosinca već tradicionalno podijelili su darove svoj djeci u mjestu povodom blagdana.

Na skupštini su okupljenima predstavljeni novi mladi članovi DVD-a, a dodijeljena su i priznanja za 10, 20, 50 i 60 godina rada u vatrogastvu.

Ispred Grada Koprivnice skupštini su prisustvovali gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Dario Jembrek. Ispred Vatrogasne zajednice grada Koprivnice prisutan je bio predsjednik Ivan Golubić.

zatvori