Četvrtak, 25. travnja 2024.

U koprivničku Knjižnicu večeras stiže nagrađivani književnik Zoran Roško

Književnik Zoran Roško, dobitnik Nagrade „Janko Polić Kamov“ za roman „Minus sapiens“, gostovat će večeras u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica.

Zoran Roško je književnik, knjižničar i književni kritičar, urednik u časopisima Libra Libera, Quorum i Tvrđa. Objavio je knjigu teorijskih tekstova Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla: reklame postojanja i halucinogene istine – rekreacijska teorija za unutarnja tijela te romane Ljepota jede ljude i Minus sapiens. Priredio je zbirku prevedenih priča američkih inovativnih autora Moje noćne more prelijepe su za ovaj svijet. Održava i tri zanimljiva bloga: Roškofrenija, Zoran Rosko Vacuum Player i Man Who Authored Everything on the Internet.

Primio je i nagradu „Janko Polić Kamov“ koju Hrvatsko društvo pisaca dodjeljuje za književnu izvrsnost. “Minus sapiens” nekonvencionalan je i neobičan roman koji se teško može usporediti s bilo čim objavljenim na našim prostorima. Roman čitatelja vodi kroz labirinte neznanja, u halucinantni svijet strukturiran poput ambijenta ili mirisa – gdje događaji nisu tek tako razasuti niti su osobnosti likova naprosto razlomljene – u kojem identiteti i znanje nikome zapravo ni ne trebaju. Ili prema riječima Olge Majcen Linn „Roškov roman ringišpil je u kojem “vrijeme stoji, a prostor teče”, moćna centrifugalna mašina koja demokratično usisava sva ljudska znanja te ih potom žvače i uz puno humora izbacuje van.“

Predavanje u koprivničkoj Knjižnici održat će se Čitaonici tiska s početkom u 18 sati.

zatvori