Četvrtak, 18. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Ne spremajte toplu odjeću, čini se da zima još nije rekla svoje!

Pomalo nevjerojatno zvuče šaputanja u prognostičarskim krugovima da bismo krajem ovog tjedna mogli uskočiti iz kratkih rukava natrag u bunde i šalove. Pa ipak, sudeći prema najnovijim izlazima glavnog europskog prognostičkog modela, čini se da nam se sljedećeg vikenda sprema pravi zimski udar s drastičnim zahlađenjem, mogućim snijegom i ledenim sjevernim vjetrom!

— Ažurirano 12.3. u 9:30.

Prije nego što nastavimo dalje, valja istaknuti da je prognoza 5 – 6 dana unaprijed vrlo podložna promjenama i da rečeno treba shvatiti kao naznaku ili trend, a ne “sigurnu” prognozu vremena. Ako takva uopće i postoji.

Veći dio tjedna bit će iznadprosječno topao uz nešto kiše, pa i pljuskova; čak ponegdje može biti i prve grmljavine. Sve to pripada proljetnom tipu vremena, pa će šok od promjene vremena – ako do nje uistinu i dođe – stoga biti tim veći. Uglavnom, barem će do subote biti toplo, premda uz povremenu kišu. Idemo redom.

Ponedjeljak će biti topao uz južinu. Bit će dosta sunca, tu i tamo nešto oblaka, a samo ponegdje je moguće i malo kiše. Puhat će umjeren do pojačan jugozapadni vjetar dok će se živa u termometru popeti do 16 ili 17 stupnjeva.

Utorak će većinom biti nekakav promjenjivo oblačan. Prema večeri moguća je kiša, vjerojatno u obliku pljuskova, a tko zna, mjestimice se može začuti i prva ovogodišnja grmljavina. Vjetar će oslabjeti. Ujutro ćemo mjeriti oko 4 do 6, poslijepodne do nekih 16 stupnjeva.

Srijeda će vjerojatno biti promjenjiva s čestom kišom, no i dalje topla; doduše, koji stupanj manje nego prethodni dani. Šansi za kišu još ima i u četvrtak, osobito u noći na petak. Oba ta dana bit će još uvijek topla uz slabu do umjerenu južinu.

No, što će nam donijeti subota? Ako se obistine trenutne najave prognostičkih modela, stići će nam nagla i izražena promjena vremena. Doslovno bismo u 24 sata mogli pasti sa +15 stupnjeva blizu nuli! K tome, moguće je i padanje snijega.

Promjena bi još izraženija mogla biti u nedjelju uz moguć snijeg, jak sjeverni vjetar i temperature možda i cijelog dana ispod nule. Zaista zvuči pomalo nadrealno uz svo ovo sunce i toplinu i proljetnice koje su svojim šarenilom ukrasile tlo. Još jednom napominjemo da se radi o razmjerno dalekom terminu i da se prognoza još stigne okrenuti – mnogi se tome nadaju. U svakom slučaju, razvoj situacije pratite na Dravi.info.

zatvori