Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Pisanice od srca krase trgove u Brnu i Bratislavi

Pisanice od srca krenule s koprivničkog glavnog gradskog trga prema svojim odredištima.

Kao što je najavljeno prilikom otvorenja izložbe “Ususret Uskrsu”, jedna je otputovala u slovačku Bratislavu, a druga u češki Brno.

Svečanosti primopredaje pisanice u Slovačkoj prisustvovao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Tom prigodom istaknuo je međusobnu povezanost dvaju naroda koje krasi slična povijest, jezik i kultura.

– Hrvati i Slovaci grade svoju budućnost u Europi, ali i čuvaju svoje tradicije i posebnosti. Jedna od naših posebnosti je naivna umjetnost koja kroz ovaj projekta ima sve više poklonika diljem svijeta – rekao je.

Sam program su svojim kulturno-umjetničkim nastupom obogatili mladi tamburaši iz hrvatskog sela Čunovo, “Čunovski bećari”.

Druga pisanica postavljena je na najveći i najposjećeniji trg u Brnu, Trg slobode, a programu primopredaje prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić. Koprivničko-križevački dožupan je u svom govoru također istaknuo dugogodišnju povijesnu i kulturnu vezu između češkog i hrvatskog naroda, a domaćine je pozvao i da posjete Koprivničko-križevačku županiju i razgledaju naše prirodne ljepote i znamenitosti.

Pisanice su u maniri naivne oslikali su Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček, a podsjećamo i da je projekt realiziran uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice.

zatvori