Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO: PISANI PODRAVSKI VUZEM Umijeće ukrašavanja pisanica voskom oživjelo u hlebinskoj Galeriji

Radionica održana 21. ožujka 2018. godine u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine pod nazivom Pisani podravski Vuzem okupila je šezdesetak sudionica koje su savladale umijeće ukrašavanja uskršnjih pisanica pomoću voska.

Navedeno umijeće ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, koji obavezuje nositelje umijeća ne samo na njegovo čuvanje, već i prenošenje.

Ova radionica primjer je uključivanja Muzeja grada Koprivnice kao baštinske ustanove čija je uloga posredovanje i pružanje podrške u tom procesu. Tijekom radionice prezentiran je način izrade pisanica iz Molvi i Đelekovca, a nositeljice aktivnosti bile su Spomenka Žufika (Hrvatsko srce Molve) i Ljubica Celiščak (Udruga žena Đelekovec). Osim pisanica prikazan je dio običaja vezan uz pred uskrsno razdoblje, odnosno Cvjetnicu kroz prezentaciju načina izrade i ukrašavanja pušleka od grančica i cvijeća koje su djevojčice i djevojke nosile na blagoslov.

O običajima i postupcima vezanim uz uskrsne blagdane govorila je etnologinja Vesna Peršić Kovač, a u radionici su sudjelovale članice KUD-a Hlebine, Udruge žena Đelekovec, KUD-a Delovi i udruge Hrvatsko srce Molve te nekolicina zainteresiranih građana.

zatvori