Utorak, 23. travnja 2024.

NOVO U KNJIŽNICI Sprema se biciklijada, posjet Ministarstva magije, Čituljko i još mnogo toga

U godini kada obilježava mnoge vrijedne obljetnice, koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ pripremila je svojim korisnicima obilje novih zanimljivih programa i usluga.

Osnovnoškolci se tako od sada mogu učlaniti u Dječji čitateljski klub “Čituljko”. Sastanci se održavaju jednom mjesečno, a sljedeći je na rasporedu u subotu, 14. travnja.

– Želimo da djeca kreativno i kvalitetno provode slobodno vrijeme, da čitaju, da uče i da međusobno razgovaraju o knjigama koje čitaju. Na taj ćemo ih način i mi sami više upoznati pa im kasnije znati ponuditi nove zanimljive knjige – rekla je diplomirana knjižničarka i voditeljica kluba Petra Dravinski.

Petra Dravinski. Snimila Sonja Barčanec.

Pokreće se i novi projekt “Princeza na kraju svijeta” koji je financijski podržan i od strane Ministarstva kulture. Riječ je o radionicama za inovativno i kreativno poticanje čitanja djece u digitalnom okruženju. Djeca će tako od svibnja do listopada izrađivati digitalne slikovnice po čemu je koprivnička Knjižnica prepoznata kao jedna od najinovativnijih u zemlji. Prva radionica je na rasporedu 12. svibnja.

– Cilj projekta je izraditi osam novih slikovnica koje će tematizirati zavičajnost Podravine. Na taj način djeca će upoznati našu lokalnu kulturnu baštinu, a razvijat će i svoje digitalne kompetencije – rekla je Petra Dravinski.

Jedna od novih usluga je i “Micro:bit to go” – radionice na kojima će djeca moći koristiti nove tehnologije, odnosno micro:bitove. Riječ je o alatu pomoću kojega se u kratkom roku i na jednostavan način mogu naučiti osnove programiranja. Knjižnica je dobila ukupno 45 micro:bit kompleta od kojih će 25 biti na raspolaganju u Knjižnici, a 20 u Bibliobusu.

Još jedan novi pohvalni projekt koji je planiran za subotu, 23. travnja, je biciklijada. Zainteresirani će tako na Noć knjige, koja se obilježava isti dan, voziti do Peteranca s ciljem upoznavanja rada i djela Frana Galovića, po kojemu je sama Knjižnica dobila ime.

Nastavljaju se aktivnosti i u sklopu kampanje “I ja želim čitati” koja se ove godine provodi u suradnji s Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice. Jednom mjesečno za članove Udruge bit će organizirane radionice i tematski obilasci knjižnice.

Uz sve ovo, koprivnička Knjižnica ima još razloga za slavlje. Naime, već 35 godina kontinuirano se provodi program Pričaonica za predškolce, a program TEDx Koprivnica Library ove godine obilježava petu obljetnicu.

Knjižnica slavi i peti rođendan kampanje “Čitaj mi” koja potiče čitanje od najranije dobi. Obljetnica će se proslaviti uz goste iznenađenja na svečanosti koja će se održati 3. travnja u Čitaonici tiska.

Dodajmo na kraju da će se Knjižnica pridružiti i proslavi 20. obljetnice Harryja Pottera. U svibnju i lipnju nas tako očekuje nekoliko zanimljivih kvizova te tematskih radionica i aktivnosti, poput posjeta članova udruge Ministarstvo magije Republike Hrvatske, 5. svibnja.

zatvori