Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Nemčići na zabavan način bruse matematičke vještine

Koprivnička Osnovna škola “Antun Nemčič Gostovinski” ovaj mjesec provodi projekt “Matematički ožujak”. Cilj je osvijestiti male i velike Nemčiće na važnost matematike i njenu raznoliku primjenu u svijetu kao i potrebu da svaki pojedinac bude financijski pismen.

Tako su Nemčići prošle srijede proveli edukativno-gastronomski dan. Učenicima i učiteljima predstavili su zanimljivosti broja Pi i obilježili rođendan poznatog nam fizičara, kemičara i matematičara Alberta Einsteina prezentacijom u auli škole, a u pozadini se slušala uglazbljena pjesma broja Pi.

Učenici 7.a, 7.d i 8.d razreda pod mentorstvom učitelja Borisa Tonca i Gorana Višaka izradili su prezentacije i podsjetili ostale velike i male Nemčiće čime se sve bavio Einstein, s kim se družio i što je sve istraživao te kako je došao do saznanja da je E=mc2.

Ako niste znali, prvi matematičar koji je opjevao broj Pi predstavljajući decimale brojem slova u riječi bio je Ruđer Bošković.

Učenici 2.c razreda, učiteljice Đurđice Pošta, u sklopu dodatne nastave matematike obogatili su svoju znatiželju saznanjem o beskonačno mnogo znamenki u zapisu broja Pi i likovno popratili taj dan tako što su kaširali broj Pi.

Nakon uspješno odigranog kviza o broju Pi, učenici 7.d, 8.b i 8.c  razreda počastili su se pitama koje su izradile učenice i učiteljica matematike, a 8.a razred je posjetio članove dodatne nastave 2.c razreda, proveo s njima dio sata kao pripremu za međunarodno matematičko natjecanje “Klokan bez granica” i podijelio slasnu pitu u znak obilježavanja rođendana broja Pi.

Osnovna škola „Antun Nemčič Gostovinski“ provela je u petak i Europski kviz o novcu, dok ove srijede još slijedi Eratostenov eksperiment. Dodajmo da će tijekom cijelog mjeseca u školskoj knjižnici biti postavljena izložba “Matematika u knjigama”.

zatvori