Četvrtak, 25. travnja 2024.

Na Svjetski dan poezije Koprivnicu će posjetiti poznati hrvatski pjesnik

Jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika, esejista, antologičara, prevoditelja i diplomata Drago Štambuk u srijedu će posjetiti Koprivnicu i održati pjesničku večer u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Kao veleposlanik Republike Hrvatske, Štambuk je radio u Indiji, Egiptu, Južnoj Koreji, Japanu i Brazilu. Član je Hrvatskog liječničkog zbora, General Medical Councila, Društva hrvatskih književnika te engleskog, hrvatskog i japanskog PEN-a. Objavio je preko pedeset knjiga poezije, antologija, prijevoda, jezikoslovnih rječnika i ogleda.

Njegova nova pjesnička zbirka ‘Theurgia’ sastavljena je od četiri ciklusa, svaki ima točno osamdeset čestica, a svaka čestica pokriva približno jednak pravokutnik, kadar od trinaest do šesnaest redaka. Stroga arhitektura, prava struktura, numerička i geometrijska pravilnost rasporeda građe svjedoči o pretenziji svojevrsnog svođenja računa s jednim dijelom doživljajnosti i refleksivnosti. Zbirka žanrovski varira između pjesme u prozi i lirskog dnevnika, između unutrašnjeg monologa i gotovo automatskog pisanja.

Pjesnička večer održat će se na Svjetski dan poezije, u srijedu 21. ožujka, s početkom u 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice.

zatvori