Četvrtak, 25. travnja 2024.

MLADI MATEMATIČARI POMELI KONKURENCIJU U Krakowu osvojili šest odličja

Mladi matematičari iz Podravine ostvarili su sjajne rezultate na natjecanju euroMath & euroScience održanom u poljskom Krakowu. Kući su donijeli dva prva, tri druga i jedno osvojeno treće mjesto.

Učenici Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica Sara Švegović, Mihaela Matijević i Neven Lukić osvojili su prva mjesta u kategoriji euroScience Presentation, Neven samostalno, a Sara i Mihaela u timu. Njihova mentorica bila je profesorica Bojana Habek. Josip Mikulić, učenik Osnovne škole “Braća Radić” osvojio je dva druga mjesta – u kategoriji MathFactor i u kategoriji euroMath Presentation. Drugo mjesto u kategoriji ScienceFactor osvojila je Ida Rupčić, također učenica OŠ “Braća Radić”. Idi i Josipu mentorica je bila nastavnica Mara Grašić.

Filip Baronić, učenik OŠ “Fran Koncelak” Drnje, osvojio je treće mjesto u kategoriji MathFactor. Njegova mentorica bila je nastavnica Ksenija Varović. Osim njih natjecali su se još i gimnazijalci Stjepan Delekovčan, Jakov Dolenec i Andrija Njerš, učenica Iva Betlehem iz OŠ “Fran Koncelak” Drnje te Fran Filipović, Tara Šambar, Ena Omrčen-Čeko, Patricija Mihoci, Niko Sertić, Elizabeta Evačić i Nikola Kušek iz OŠ “Braća Radić” Koprivnica. Osnovnoškolci su bili najmlađi sudionici i natjecali su se u kategoriji sa srednjoškolcima.

Uz nagrađene kategorije učenici su se natjecali i u kategorijama Poster Competition te ScienceTheater. Sažetke prezentacija i radova možete vidjeti na službenoj web stranici Udruge mladih koprivničkih matematičara.

Većina učenika koji su sudjelovali na natjecanju polaznici su koprivničkog Centra izvrsnosti, a njihove mentorice predavačice i suradnice u Centru. U svoje prezentacije i izlaganja učenici su uklopili brojne životne situacije i probleme, kao na primjer priču o Uskrsu i Božiću u Podravini, video igrama, nogometu, shoppingu, novinarstvu, kockanju, planiranju, urbanističkom planu, inženjeringu, astronomiji, šivanju odjeće i računalima, a pričali su i o ženama matematičarkama, Tesli, japanskom množenju, muzici, mjernim jedinicama, zastavama… Sve su te teme povezali s matematikom i znanošću.

Za potrebe prezentacije obukli su i podravsku nošnju, točnije peteransku nošnju koju im je ustupio KUD “Fran Galović” Peteranec, a sve svoje radove pripremili su i prezentirali na engleskom jeziku.

Nastavnice Mara Grašić i Ksenija Varović pripremile su i održale radionicu za sve prisutne o igrama u matematici, a Bojana Habek, prof. sudjelovala je u odboru za poboljšanje natjecanja. Kako je velik uspjeh mladih matematičara lako možemo zaključiti iz podataka da na natjecanju sudjeluju učenici iz cijele Europe, a i iz nekih zemalja izvan nje (kao npr. Maksiko, Libanon, Iran, Rusija). Sudionika je bilo više od 300. Osim natjecanja i radionica za sve je organizirana i matematička konferencija gdje su predavanja držali eminentni europski znanstvenici. Organizator je Ciparsko matematičko društvo.

Natjecanje je ove godine održano na Pedagoškom fakultetu u Krakovu. Prošle godine bilo je u Bukureštu, a prijašnjih godina u Ateni, Thessalonikiju, Nikoziji… Odande su se naši učenici također vratili sa brojnim nagradama. Uskoro počinju pripreme za sljedeću godinu i natjecanje na Cipru.

Osim znanosti i matematike učenici su uživali i u kulturnim znamenitostima Bratislave i Krakova te su posjetili rudnik soli Wieliczku, a po povratku i Auschwitz.

zatvori