Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Home Kulturoteka KULTURNI PETAK U HLEBINAMA Druženje sa Stipanom Tadićem, Antonio Grgić o transrodnosti u naivnoj umjetnosti

KULTURNI PETAK U HLEBINAMA Druženje sa Stipanom Tadićem, Antonio Grgić o transrodnosti u naivnoj umjetnosti

0
KULTURNI PETAK U HLEBINAMA Druženje sa Stipanom Tadićem, Antonio Grgić o transrodnosti u naivnoj umjetnosti
Ivan Generalić: Crvena maska
U sklopu proslave 50 godina Galerije naivne umjetnosti, Muzej grada Koprivnice u petak, 23. ožujka organizira Kulturni petak u Hlebinama.

Druženje s umjetnikom: Stipan Tadić (16:00 – 17:00)

U ožujku 2018. godine započeo je prvi rezidencijalni program Muzeja grada Koprivnice HINT (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija) s ciljem po(ve)zivanja suvremenih umjetnika koji određeni dio godine žive i borave u Hlebinama, osjete život, bogatstvo i često pritajene, ali nepresušne potencijale kulturološki i umjetnički važnog mjesta koje će ih inspirirati na (re)interpretaciju vlastitih poetika i stilova kroz okulus naivne umjetnosti.

Rezidencijalni program u 2018. godini započeo je istraživačkim radom Stipana Tadića mladog vizualnog umjetnika koji je već nekoliko godina prisutan na globalnoj likovnoj sceni te je od strane likovne kritike vrlo brzo prepoznat i priznat. Stvaralačku svestranost i zaigranost potvrđuje i najnovijim okretanjem prema slikarstvu na staklu, specifičnom za umjetnost Hlebinske škole te zanimanjem za naivnu umjetnost općenito.

Naivne umjetnosti kakvu danas poznajemo zasigurno ne bi bilo bez uzajamnog djelovanja dvije „struje“ – iskonske, autohtone (koja je započela 1. generacijom autora i Ivanom Generalićem kao predvodnikom) i stručne akademske potpore (u početku Krste Hegedušića, a kasnije i Dimitrija Bašičevića, akademskih slikara) naive u obliku u kojem je danas poznajemo zasigurno ne bi bilo.

Antonio Grgić: Rod i melankolija u slikarstvu Ivana Generalića (17:00 – 18:00)

Na temelju slike Ivana Generalića “Gatara” iz 1975. godine Antonio Grgić otvara raspravu o transrodnosti u naivi. Ovo je najtajanstvenija od svih Generalićevih slika i vjerojatno jedna od najintimnijih. Zašto Ciganka pokazuje na svoju naušnicu u obliku kotača? To je simbol romskog naroda, Hindu, čakra kotač, ali koristi li ga Generalić kao simbol kršćanskog kotača života? Govori li stol na kojem su karte da se upravo gata naša sudbina, sudbina promatrača? Ili je ovo intimno zrcalo koje je Generalić sam sebi postavio? Koja je simbolika karata? Jesu li to dva asa – as života i smrti: roda koja nosi dijete kao novi krug života, na drugoj karti je svećenik koji ide na posljednju pomast? I zašto je Ciganka nasmiješena? Je li taj tajanstveni osmjeh preuzet s jednog drugog portreta. Je li ovo Generalićeva ciganska Mona Lisa? Koja je njena poveznica s poznatom serijom maski?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja doznajte u 17 sati u Hlebinama!