Petak, 19. travnja 2024.

ISPUNITE ANKETU Koliko ste zadovoljni uređenjem i uslugama koprivničkog Gradskog groblja?

Brigu o gradskom groblju ‘Pri Sv. Duhu’ obavlja GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica. Poslovi održavanja obuhvaćaju poslove održavanja zelenih površina groblja, održavanje staza i putova na groblju, dodjela grobnih mjesta, naplaćivanje naknade za dodijeljeno grobno mjesto i naknade za korištenje groblja te ostali poslovi propisani Zakonom o grobljima.

GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica upravlja i brine o koprivničkom gradskom groblju, kao i o grobljima u prigradskim naseljima grada Koprivnice: u Bakovčicama, Reki, Herešinu i Jagnjedovcu. Osim navedenih groblja, bitno je spomenuti Pravoslavno, kao i Židovsko groblje za čije uređenje također brine Komunalac d.o.o.. U travnju 2015. godine implementiran je GIS Axiom Memento 5 web tražilica pokojnika namijenjena građanima za pregled o preminulim osobama i rasporedu ispraćaja (ukopa) putem interneta. Tražilica je naročito korisna onim posjetiteljima koji dolaze iz udaljenijih krajeva, često i iz drugih država i nije im do sada bilo lako pronaći počivališta svojih znanaca, prijatelja ili rodbine.

GKP Komunalac d.o.o.
GKP Komunalac d.o.o.

S ciljem još bolje usluge u pružanju dostojanstvenog posljednjeg ispraćaja pokojnika, bitno je spomenuti kako su kupljena dva električna vozila za potrebe ukopa: vozilo za prijevoz pokojnika i vozilo za prijevoz vijenaca. 2014. godine s radom je krenula i nova mrtvačnica s 5 odarnica i ispraćajnom dvoranom te velikim ispraćajnim trgom. U sklopu upravne zgrade, preko puta mrtvačnice, nalazi se cvjećarnica čiji asortiman obuhvaća lampione i svilene aranžmane te besplatnu dostavu aranžmana na grobno mjesto. Komunalac svojim građanima nudi i dodatne usluge koje se naknadno plaćaju, a sastoje se od uređenja grobnih mjesta jednokratno ili tijekom cijele godine i građevinskih usluga. 2015. godine implementiran je standard za upravljanje grobljima EN 15017:2005 čija je svrha osigurati kvalitetu pogrebnih usluga, uključujući najviši stupanj sućuti i poštovanja prema preminulom i ožalošćenima, čime je Komunalac d.o.o. postao drugo komunalno poduzeće u Hrvatskoj kojemu je dodijeljen ovaj prestižni certifikat.

Hortikulturno uređenje groblja uvelike pridonosi ambijentalnom ugođaju cijelog groblja, a dugogodišnja stabla koja uljepšavaju dvije glavne aleje također doprinose dojmu cijelog prostora. Od posebnog je značaja stablo viseće bukve koje se nadvilo nad grobnicu obitelji Sulimanović. Mnoge značajne osobe za naš grad, ali i za cjelokupnu naciju, pronašle su svoje posljednje počivalište upravo na gradskom groblju u Koprivnici.

GKP Komunalac d.o.o.
GKP Komunalac d.o.o.

U 2016. godini započinje I. faza proširenja gradskog groblja na površini od 12.600 m² na kojoj će se prema planu izgraditi oko 570 grobnih mjesta što je dostatno za 10-15 godina. 2017. godine postavljeno je ukupno 14 nadzornih kamera i 7 stupova javne rasvjete na starom dijelu groblja. Upravo radi povijesnog značaja starog dijela gradskog groblja, Krajem ožujka 2017. godine gradsko groblje službeno je postalo član udruženja značajnih groblja Europe – ASCE. Komunalac želi predstaviti Koprivničancima i turistima bogatstvo kulturno-povijesnog nasljeđa europskih groblja pa tako “Tjednom upoznavanja groblja Europe”, možda za groblja i neobičnog događanja, ima za zadatak probuditi zainteresiranost javnosti i njihovo osvješćivanje o važnosti groblja kao spomenika kulturne baštine.

Komunalcu d.o.o. Koprivnica stalo je do mišljenja njegovih korisnika i kontinuirano radi na poboljšanju svojih usluga. Svoje mišljenje, prijedloge i komentare možete ostaviti u on-line anketi koju provodi. U nastavku donosimo poveznicu za on-line anketu o zadovoljstvu građana uređenjem i uslugama Gradskog groblja “Pri Sv. Duhu” – Anketni upitnik o zadovoljstvu građana uređenjem i uslugama gradskog groblja “Pri Sv. Duhu” u Koprivnici. Anketu možete ispuniti i na blagajni koprivničkog gradskog groblja.

zatvori