Petak, 26. travnja 2024.

Joseph Antoine Le Corre družio se s koprivničkim frankofilima

Ožujak je poseban mjesec za Francuski krug Koprivnice, profesore i nastavnike francuskog jezika te zaljubljenike u francuski jezik. Zašto? Naime, u ožujku se već tradicionalno obilježava Mjesec frankofonije – slavlje svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj.

Koprivnica je jedan od petnaest gradova u zemlji u kojima se slavi francuski jezik. Francuski krug Koprivnice s knjižarom Kutak Knjiga 15. i 16. ožujka građanima je približio francuski jezik postavljanjem štanda s francuskim knjigama u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Kutak Knjiga je međunarodna knjižara koja djeluje na otoku Korčuli, a osnivač joj je gospodin Joseph Antoine Le Corre, pogađate – Francuz. Monsieur Le Corre zaljubio se u Korčulu prije nešto više od tri desetljeća te čekao svoje umirovljenje kako bi došao živjeti na naš prekrasan otok. Kako je to umirovljenje stiglo, monsieur Le Corre je 2014. godine otvorio međunarodnu knjižaru gdje se mogu naći knjige na 12 jezika, uključujući i kineski.

Ono što je zanimljivo za naše koprivničke i podravske frankofile bila je ponuda razne literature na francuskom jeziku: od slikovnica za najmlađe, audio knjiga, udžbenika i radnih bilježnica, gramatika, rječnika, hrvatskih autora prevedenih na francuski jezik, džepna izdanja francuskih klasika itd.

Monsieur Le Corre, koji je uspio svladati hrvatski jezik koji spada u top 10 najtežih jezika, dok francuski ne spada u tu kategoriju, iznimno je zadovoljan brojem Koprivničanaca i Podravaca koji govore i uče francuski jezik te je najavio svoj ponovni dolazak kako bi upoznao još više koprivničkih frankofila.

Ustupio Francuski krug Koprivnice.
zatvori