Petak, 19. travnja 2024.

ZA SIGURNIJU DJECU U PROMETU ‘Djeca puno znaju, ali često se povode za lošim primjerima roditelja i drugih’

Više od pet stotina djece s koprivničkog područja sudjelovat će u novom projektu pod nazivom ‘Ja želim biti siguran pješak!’ koji će do kraja ove godine provoditi Osnovna škola ‘Antun Nemčić Gostovinski’.

Riječ je o projektu čiji je cilj povećanje sigurnosti djece pješaka prilikom sudjelovanja u prometu i smanjenje broja stradalih. Naime, djeca su jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te trenutak neopreza često za najmlađe može imati kobne posljedice.

U projektu će sudjelovati djeca iz koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” te njenih područnih škola Jagnjedovec i Reka čiji je voditelj, ujedno i voditelj projektnog tima, Mladen Fajdetić objasnio zašto je pokrenut ovaj projekt:

— Kad govorimo o razlozima zašto smo započeli ovaj projekt, naveo bih da smo zatražili od Policijske uprave koprivničko-križevačke neke konkretne podatke koji su nam dali dodatan vjetar u leđa da krenemo s ovim projektom. U 2016. godini na području grada Koprivnice u prometnim nezgodama ukupno je sudjelovalo 32 djece, a u prvih deset mjeseci 2017. godine 18 djece.

Mladen Fajdetić. Snimila Sonja Barčanec.

U planu je najprije organizirati edukaciju za roditelje i učenike nižih razreda. U suradnji s HAK-om i Policijskom upravom bit će održana tijekom idućih mjesec dana.

Uz pomoć HAK-a bit će oformljen prometni poligon, a sva će djeca dobiti i reflektirajuće prsluke. Njih će moći koristiti u uvjetima smanjene vidljivosti, primjerice dolaskom kišnih jesenskih dana.

Snimila Sonja Barčanec.

Školska Filmska i video družina Mravec također će se priključiti projektu – izradit će kratki film kojim će prikazati pravilne i nepravilne oblike pješačenja.

Zašto je jako važno u ovaj projekt uključiti i roditelje, objasnio je predstavnik HAK-a Ivica Ressler.

— Mi smo do sada zajedno s policijom pratili koji su to razlozi nastanka prometnih nesreća i zaključili smo da razlog nije neznanje nego ponašanje, a tu su glavni i odgovorni roditelji. Sve što mi napravimo dobro, roditelji nam to znaju pobrkati. Uvijek sam iznova iznenađen koliko djeca teoretski znaju, ali se ne ponašaju onako kako im je netko rekao, nego kako drugi žive i to im predstavljaju svojim primjerima.

Ivica Ressler. Snimila Sonja Barčanec.

Partneri u projektu su Grad Koprivnica, Hrvatski autoklub, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, Policijska uprava koprivničko-križevačka te Udruga Roma “Korak po korak”. Vrijednost projekta je oko 15 tisuća kuna od kojih se 70% sufinancira iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova.

Snimila Sonja Barčanec.
zatvori