Utorak, 23. travnja 2024.

HLADAN KRAJ ZIME Pogledajte koliko je stupnjeva izmjereno noćas i ujutro

Iza nas je najhladnije jutro ove zime. Kako su prognostičari i najavili, noćas i u prvim satima četvrtka mjerili smo najniže temperature aktualnog vala hladnoće i kroz sljedećih nekoliko dana, usprkos najavljenom novom snijegu, slijedi nam zatopljenje.

Prema službenom mjerenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici je jutros u 7 sati izmjereno -19 Celzijevih stupnjeva. No, tijekom noći automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak izmjerila je i manje, i to čak -20,9°C u 1:15. U tom trenutku bila je najhladnija od svih stanica u Hrvatskoj uključenih u mrežu Pljusak. Valja još jednom spomenuti da se tu radi o neslužbenim podacima.

Premda neuobičajena, ovo ipak nije ekstremno niska temperatura u ožujku otkad postoje službena mjerenja. Rekord iznosi -21°C.

Što se tiče vremena u sljedećim danima, prvo nam večeras i sutra stiže novi snijeg. U višim slojevima zraka temperature se lagano podižu zbog jugozapadnog strujanja pa u nekim mjestima sutra postoji opasnost od ledene kiše. Malo će i zatopliti pa u subotu možemo u blagi plus, u nedjelju u malo veći.

Također, danas je prvi dan klimatološkog proljeća. U klimatologiji se, naime, kao prvi dan proljeća ne računa ekvinocij već 1. ožujka. Stoga će jutrošnja minimalna temperatura od -19°C zapravo biti pripisana proljeću, a ne zimi.

zatvori