Četvrtak, 25. travnja 2024.

Grad dogovorio smanjenje kamata za dva kredita, čeka se zeleno svjetlo Gradskog vijeća i Vlade

Koprivnički gradski vijećnici odlučivat će sutra o reprogramiranju dvaju dugoročnih kredita.

Naime, Gradska je uprava s poslovnom bankom dogovorila smanjenje kamate na kredite iz 2012. i 2014. godine.

Onaj od 40 milijuna kuna Grad je podigao 2012. godine kako bi s 32 milijuna pokrio troškove izgradnje palače pravde i s osam milijuna Kampusa. Tada dogovorenu kamatu od 6,5% sada bi smanjili na 3,65%.

Drugi je kredit s kamatom od 5,5% kojim se Grad zadužio 2014. godine za 15 milijuna kuna – s 10 milijuna financirana je gradnja mrtvačnice, a preostalih 5 uloženo je u Kampus. Za ovaj kredit dogovoreno je smanjenje kamate na 3,85%.

Pročelnik za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar pojasnio je Dravi.info što će smanjenje kamata značiti za gradske financije:

– Efekt na proračun do kraja otplate obadva kredita je oko 520.000 kuna. S tim da točan iznos ne mogu reći jer će se kamatne stope primjenjivati od trenutka kad promjenu odobri Ministarstvo financija, odnosno Vlada Republike Hrvatske. Sam taj proces bi mogao potrati mjesec i pol do dva mjeseca.

Trenutno stanje oba kredita je oko 21,5 milijun kuna, dodao je pročelnik Punčikar.

Spomenimo i da je prvi kredit dignut na sedam, a drugi na šest godina.

Sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se odlučivati o reprogramiranju ovih kredita, sazvana je za sutra popodne u 16:30 sati.

zatvori