Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Koprivnička slikarica Gordana Špoljar Andrašić predstavila se izložbom u Dubrovniku

Samostalna izložba slika i žičanih instalacija koprivničke slikarice Gordane Špoljar Andrašić otvorena je u utorak, 27. ožujka u galeriji Sebastian u Dubrovniku.

Publiku je u ime galerije pozdravila vlasnica galerije, Andreja Dujić, dok je o karakteristikama slika nešto više rekla kustosica i povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković:

“U svojim traganjima, umjetnica je stvorila ciklus slika Poklisari mira na kojima rastvara prostore kozmičkih težnji ispunjenim romantičnim prizorima nebeskih i Božjih stvorenja – anđela u njihovim odnosima prema prirodi (nebu kojem gravitiraju), ali i jednih prema drugima. Kroz Gordanine poklisare osjećamo protok vremena, njegovu nezaustavljivost i našu trenutačnost – oni su predstavnici između neba i zemlje, simboli mira zbog čije besmrtnosti njezini radovi egzistiraju „vječno“, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kompozicije odražavaju čisti zen mira dok je umjetnica sklona ekspresivnoj gesti i redukciji detalja ulazeći u sferu apstrahirane forme. Svijetle figure pastelnih boja u kojima bjelina ipak zauzima najviše prostora provlače se kroz otvorene plohe s finim koloritom koji nestaje u igri svjetla i sjene, gradeći snažne voluminozne efekte. Obrađujući strukturu božanskih figura umjetnica se zaustavlja na bitnom jer bijelo ne ostaje sasvim bijelo, već u sebe upija istančani spektar pastelnih boja gotovo poetičnom bajkovitošću.

Kroz drugi dio ciklusa afirmiraju se instalacije konceptualne prirode – žičani mobili anđeoskih figura… Sveukupni dojam slika i mobila nosi fluidnu lepršavost i jednostavnost bez obzira na dominaciju akromatskih i kromatskih tonova. Gordana Špoljar Andrašić potvrdila se kao suvremena hrvatska umjetnica nepresušne maštovitosti, spontanosti i emocionalnosti koja živi u njezinim anđelima”.

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2018. godine.

Gordana Špoljar Andrašić rođena je u Molvama. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijesti umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i AK u Koprivnici, a od 2002. godine ima status samostalne umjetnice (HZSU). Do sada imala je gotovo šezdeset samostalnih izložbi. Živi i radi u Koprivnici.