Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Pogledajte najljepše vuzmene košarice mališana Podravine i Prigorja

Brojni vrijedni vrtićarci i školarci i ove su godine primili zaslužene nagrade i priznanja za sudjelovanje u projektu “Vuzmena košarica” čiji je cilj očuvanje i prenošenje tradicije oslikavanja jaja uoči Uskrsa starim tehnikama i materijalima. U županijskom sjedištu u Koprivnici danas ih je ugostio podravsko-prigorski župan Darko Koren sa suradnicima.

Među mnogobrojnim radovima tradicionalno su odabrani i oni najbolji. Dječji vrtić “Pčelice” Molve nagrađen je u kategoriji vrtićaraca, a Osnovna škola “Mihovil Pavlek Miškina” Đelekovec u kategoriji osnovnih škola.

– Već niz godina ulažemo puno truda u tradicijske zahvate koje u školi njegujemo kroz Učeničku zadrugu Mak. Već smo drugu godinu nagrađeni zbog čega vjerujemo da smo na pravom putu. Ove smo godine imali ekološki izrađenu košaricu, bila je ispletena iz trsja koje se upravo sada i reže za što vjerujem da je bio pun pogodak – ponosno je rekla ravnateljica Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” Sonja Vuljak.

Za prva tri mjesta županijska Turistička zajednica i ove je godine osigurala vrijedne nagrade. U konkurenciji predškolaca treće mjesto osvojio je Dječji Vrtić “Bregunica” iz Novog Virja, a drugo Dječji vrtić “Košutica” iz Ferdinandovca. Od školaraca treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi “Braća Radić” Koprivnica, a drugo Osnovnoj školi “Kalnik”.

– Ove godine je bilo puno više tradicijskih tehnika što je zaista pohvalno. Primijetili smo da je bilo više kreativnosti, primijetili smo upotrebu ekoloških materijala, ali i primjenu nekih suvremenih tehnika koje će jednog dana isto tako ući u tradiciju – rekla je etnologinja Marija Mesarić, predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih vuzmenih košarica.

Župan Darko Koren, osim županijskoj Turističkoj zajednici, zahvalio je odgajateljima i učiteljima bez kojih se, kaže, projekt ne bi održao.

– Kroz tradiciju i običaje čuvamo iskru koji svaki narod mora imati da bi ostao to što jest. Upravo taj prijenos tradicije i učenje mladih da žive na taj način jedna je vrlo važna misija. Zato se ponovno zahvaljujem svima vama odraslima koji se zaista trudite jer djeca su djeca, oni možda nemaju sve te spoznaje i ne mogu sve to sagledati kao vi – zaključio je župan.

Dodajmo da su sudionici ove manifestacije prodajom pisanica prikupili 7.300 kuna koji će biti uplaćeni na račun Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”. Predsjednica Udruge Nevenka Fucks svima je zahvalila na vrijednoj donaciji te dodala da će novac biti iskorišten za adaptaciju novog prostora Udruge.

zatvori