Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: NOVI PROBLEMI S VODOM Vatrogasci ispumpavali u Reki, potoci diljem Podravine opasno narasli

Kiša koja je tijekom subote pala u Podravini ponovno je prouzročila probleme s vodom.

U samoj Koprivnici većih problema i izlijevanja vode nije bilo, ali već uobičajeno vatrogasci su imali dosta posla uzvodno od grada, u Reki i okolici gdje su ispumpavali vodu iz dvorišta. Na izloženijim mjestima preventivno su postavljene i vreće s pijeskom, a visoka voda uzrokovala je i odrone na nasipima potoka. Vrhunac vodenog vala Koprivnicom je prošao između 23 sata i ponoći, a najviši vodostaj prema javno dostupnim mjerenjima Hrvatskih voda iznosio je +269 centimetara. Od ponoći je u konstantnom opadanju i opasnosti više nema.

Snimio Marko Posavec.

Od 7 sati ujutro u subotu do 7 sati u nedjelju u Koprivnici je prema Državnom hidrometeorološkom zavodu palo 38 litara kiše po kvadratnom metru, što je značajna količina oborina kada uzmemo u obzir nedavno naglo topljenje snijega i zasićenost tla vodom. Za usporedbu, posljednju veću poplavu u Koprivnici, u listopadu 2014. prouzročilo je 56 litara kiše u svega nekoliko sati.

Nabujali su i drugi potoci diljem Podravine. Čitatelj nam je poslao fotografije potoka Gliboki u Drnju koji se na mjestima razlio iz korita te poplavio dvorišta i vrtove. On je sada prema podacima Hrvatskih voda uzvodno, na području Rasinje u opadanju i više ne bi trebao rasti. Segovina u Đelekovcu dosegla je stanje redovnih mjera obrane od poplava, no i njen se rast usporio.

Kakva je situacija kod vas? Pošaljite nam fotografije na [email protected] ili na Facebook.

Ipak, prognostičari imaju dobre vijesti: obilnijih oborina u narednom tjednu ne bi trebalo biti. Još noćas i u ponedjeljak može pasti nešto snijega, a nakon toga suho, za vikend možda i malo toplije.

zatvori