Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Nestali seoski običaji na slikama Pere Topljaka

Uoči Uskrsa u galeriji koprivničke Župe blaženog Alojzija Stepinca prošle je nedjelje otvorena izložba slika kojima se predstavio jedan od malobrojnih doajena izvornog slikarstva – Pero Topljak Petrina iz Đurđevca.

O umjetniku su na otvorenju govorili Željko Kožarić i poznata novinarka Anđela Lenhard Antolin koja se i sama uspješno bavi umjetnošću.

Nazočnima se obratio i sam autor Pero Topljak koji je župniku vlč. Šumandlu za Galeriju Stepinac predao i svoja dva likovna djela. U programu koji je vodio Krešimir Blažek nastupio je Andrija Maronić na cimbulama te Bemian duet.

Topljak je rođen u Đurđevcu 1948. godine i odrastao u obitelji poljoprivrednika. Njegovi prvi crteži nastali su još u osnovnoj školi uz pomoć nastavnika likovnog odgoja Ante Perokovića. Prvotno slika uljem na staklu, a kasnije na platnu, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u bivšoj državi Jugoslaviji gotovo da i nije bilo tiskovine koja nije pisala o ovom talentiranom umjetniku.

Njegove slike nalaze se u galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta, pa su između ostalog izlagane i u Muzeju svjetske umjetnosti u New Yorku. Slike Pere Topljaka prikazuju već izumrle seoske običaje, a mnogobrojni likovi na njima izdaleka odaju da se radi o umjetniku koji znalački barata vještinom crtanja i bojama.

O Topljakovom slikarstvu pisali su mnogi likovni znalci i nalazi se u svim značajnijim svjetskim likovnim enciklopedijama, a njegove slike krasile su i krase prostore mnogih svjetskih zvijezda, od Jane Fonda do Kirka Douglasa.

Danas sa svojih sedamdeset godina života obilježava gotovo 55 godina slikanja, a unatoč poodmakloj dobi još uvijek se bavi poljoprivredom, ali i slika.

zatvori