Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Nestali seoski običaji na slikama Pere Topljaka

Uoči Uskrsa u galeriji koprivničke Župe blaženog Alojzija Stepinca prošle je nedjelje otvorena izložba slika kojima se predstavio jedan od malobrojnih doajena izvornog slikarstva – Pero Topljak Petrina iz Đurđevca.

O umjetniku su na otvorenju govorili Željko Kožarić i poznata novinarka Anđela Lenhard Antolin koja se i sama uspješno bavi umjetnošću.

Nazočnima se obratio i sam autor Pero Topljak koji je župniku vlč. Šumandlu za Galeriju Stepinac predao i svoja dva likovna djela. U programu koji je vodio Krešimir Blažek nastupio je Andrija Maronić na cimbulama te Bemian duet.

Topljak je rođen u Đurđevcu 1948. godine i odrastao u obitelji poljoprivrednika. Njegovi prvi crteži nastali su još u osnovnoj školi uz pomoć nastavnika likovnog odgoja Ante Perokovića. Prvotno slika uljem na staklu, a kasnije na platnu, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u bivšoj državi Jugoslaviji gotovo da i nije bilo tiskovine koja nije pisala o ovom talentiranom umjetniku.

Njegove slike nalaze se u galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta, pa su između ostalog izlagane i u Muzeju svjetske umjetnosti u New Yorku. Slike Pere Topljaka prikazuju već izumrle seoske običaje, a mnogobrojni likovi na njima izdaleka odaju da se radi o umjetniku koji znalački barata vještinom crtanja i bojama.

O Topljakovom slikarstvu pisali su mnogi likovni znalci i nalazi se u svim značajnijim svjetskim likovnim enciklopedijama, a njegove slike krasile su i krase prostore mnogih svjetskih zvijezda, od Jane Fonda do Kirka Douglasa.

Danas sa svojih sedamdeset godina života obilježava gotovo 55 godina slikanja, a unatoč poodmakloj dobi još uvijek se bavi poljoprivredom, ali i slika.