Petak, 19. travnja 2024.

MATO DEVČIĆ: Sudjelovanje u Domovinskom ratu povećava faktor rizika od bolesti, nastavljamo s pregledima branitelja

U koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ od 11. veljače prošle godine obavljeno je oko 400 preventivnih pregleda hrvatskih branitelja. Riječ je o usluzi koju je koprivnička bolnica, poput ostalih županijskih bolnica i četiri hrvatska klinička bolnička centra, dogovorila s ministarstvima zdravstva i hrvatskih branitelja.

Ovim je pregledima potvrđeno ono što je već ranije ustanovljeno, rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić:

— Samo sudjelovanje u Domovinskom ratu, u borbenom sektoru, pokazalo se kao faktor rizika razvoja određenih tipova bolesti, i to ne samo mentalnog odnosno psihičkog zdravlja što se dominantno cijelo vrijeme na neki način kroz medije i polustručne rasprave nastoji dokazati. Radi se o bolestima koje se tiču i kardiovaskularnog sustava i nastanka određenih malignih bolesti, i tako dalje, i tako dalje. Slika tog faktora rizika sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru puno je šira od onoga što je sad percepcija šire javnosti. Nisu samo u pitanju mentalne već i druge bolesti.

Koprivnička bolnica imala je obvezu obaviti preventivne preglede podravsko-prigorskih branitelja koji su u borbenom sektoru proveli više od 1500 dana. U Koprivničko-križevačkoj županiji takvih je oko 500. A odaziv je, kaže ravnatelj Devčić, kao i na sve ostale preventivne akcije. Iako se pozivu nije odazvalo stotinjak branitelja, u koprivničkoj bolnici ipak nema praznog hoda. Preventivni pregledi obavljali su se subotom prijepodne.

Ravnatelj Devčić u ponedjeljak (19. ožujka) u Zagrebu potpisuje novi sporazum s ministarstvima zdravstva i hrvatskih branitelja pa očekuje da će s preventivnim pregledima hrvatskih branitelja u koprivničkoj bolnici nastaviti dosadašnjom dinamikom.

zatvori