Četvrtak, 18. travnja 2024.
Home Aktualno Bolnica nastavlja s preventivnim pregledima branitelja, Pavlović: Žalosno je da svaki deseti boluje od karcinoma

Bolnica nastavlja s preventivnim pregledima branitelja, Pavlović: Žalosno je da svaki deseti boluje od karcinoma

0
Bolnica nastavlja s preventivnim pregledima branitelja, Pavlović: Žalosno je da svaki deseti boluje od karcinoma
Ustupio Siniša Pavlović.
U koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ nastavljaju s preventivnim pregledima podravsko-prigorskih branitelja iz Domovinskog rata.

Lani je pregledano 480 branitelja s 1500 dana borbenog sektora, podsjetio je za Dravu.info predsjednik županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Siniša Pavlović te najavio:

– Kriteriji su smanjeni pa će na sistematske liječničke preglede ove godine biti pozvani branitelji s 300 dana borbenog sektora. Vjerujem da će doći do dodatnog smanjenja jer imamo branitelja i sa stotinu ili dvjesto dana borbenog sektora jer su iz nekih razloga bili razvojačeni. Vjerujem da ćemo u suradnji naših ministarstava omogućiti da svi hrvatski branitelji prođu kroz taj program.

Sistematskim pregledima utvrđeno je da braniteljska populacija boluje od različitih bolesti, ne samo od psihičkih, kao što je uvriježeno mišljenje u javnosti, rekao je Pavlović istaknuvši poraznu statistiku:

– Statistički, svaki deseti branitelj boluje od neke vrste karcinoma. To je vrlo žalosno. Vjerujem da ćemo kroz te sistematske preglede uspjeti spasiti naše suborce. Mnogi, naime, nemaju mogućnosti za takav sistematski pregled pa je ovo vrlo kvalitetan program kojega je predložio naš ministar Medved i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Nastavit ćemo s tim programom.

Ovi preventivni pregledi izuzetno mnogo znače braniteljima, kaže Pavlović:

– Sami branitelji su vrlo zahvalni, prije svega državi jer ih nije prepustila slučaju. Ovim programom, ali i nekima drugima, država je pokazala da se brine za branitelje i vjerujem da su jako zahvalni.

Recimo i da je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić već potpisao nastavak projekta preventivnih pregleda hrvatskih branitelja. Riječ je o projektu koji zajednički provode ministarstva hrvatskih branitelja i zdravstva. U našoj županiji trebalo bi, kaže Pavlović, pregledati pet do šest tisuća branitelja.

zatvori