Četvrtak, 18. travnja 2024.

GRADSKO VIJEĆE IMA NOVI POSLOVNIK Pal: Uredili smo tko smije koliko dugo govoriti

Koprivnički gradski vijećnici pozvani su na osmu sjednicu aktualnog saziva. Idućeg utorka popodne trebali bi odlučivati o 18 točaka dnevnog reda.

Sjednicu je za Dravu.info najavio predsjednik Vijeća, HSS-ov Ivan Pal:

— Radi se prvenstveno o raznoraznim izvješćima. Ima nekoliko točaka koje su uvijek zanimljive javnosti iako ona meni izgleda poprilično tehnička.

Tako su, prema Palovu mišljenju, dvije točke tehničke prirode smanjenje kamata na dva kredita – iz 2012. i 2014. godine – kojima se kamata sa 6,5 i 5,5 smanjuje na 3,65 i 3,85 posto. Pal je zadovoljan time što će vijećnici, kaže, konačno glasovati o Poslovniku Gradskog vijeća. U Poslovnik su tako ugradili promjene koje o radu regionalne i lokalne samouprave nalaže zakon, no i one vrlo konkretne situacije koje na sjednicama znaju biti sporne:

— Uredili smo duljinu trajanja govora vijećnika i gradonačelnika, u potpunosti smo uredili vrijeme i način kada, kako i tko može pozvati stanku, a uredili smo i način komunikacije između gradonačelnika i vijećnika.

Tako će, prema riječima predsjednika Gradskog vijeća, vijećnici svoje prijedloge i pitanja trebati iznijeti kratko i sažeto kako točka Pitanja i prijedlozi ne bi trajala unedogled. Također, gradonačelnik treba odgovoriti kratko i sažeto. Predlagač za obrazloženje svog prijedloga ima sedam minuta, a vijećnici za raspravu imaju po četiri minute. Predlagač ima pravo i na završnu riječ nakon rasprave, a na završnu riječ su dozvoljene i replike.

Prijedlog poslovnika rezultat je temeljitih i obimnih pregovora izabranih predstavnika građana Koprivnice, istakao je predsjednik Pal:

— Znate i sami da je bilo nekih neslaganja oko tog poslovnika. Međutim, vjerujem, nakon niza sastanaka koje smo održali s oporbom, da smo došli do prihvatljivog rješenja i za oporbu i za vladajuće i da ćemo ovaj poslovnik donijeti jednoglasno. Naime, to je poslovnik po kojemu radi i pozicija i opozicija. Moja osobna velika želja, ali i želja većine vijećnika je da se taj dokument donese jednoglasno. Ja sam gotovo siguran da ćemo ga jednoglasno donijeti.

A jedan od ustupaka na koji su pristali vladajući je da gradonačelnik ne može tražiti stanku na sjednici Gradskog vijeća. Bude li trebalo, to će učiniti njegov klub vijećnika.

Osma sjednica Gradskog vijeća bit će održana u utorak, 20. ožujka poslijepodne u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

zatvori