Utorak, 26. ožujka 2024.

Županija i dalje pomaže starijim žiteljima Podravine i Prigorja

Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa sufinanciranjem programa pomoći u kući starijim osobama, dnevnog boravka u Križevcima te smještaja u privatnim ustanovama.

U projekte je uključeno 20 općina i gradovi Križevci i Đurđevac, a za njihovu realizaciju u županijskom proračunu osigurano je nešto više od milijun i tristo tisuća kuna.

Osim što Županija tako brine o oko 400 starijih Podravaca i Prigoraca, preko spomenutih programa zapošljava gerontodomaćice, koje uglavnom dolaze iz skupine teže zapošljivih osoba.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

– Već desetak godina, u većoj ili manjoj mjeri, Županija na ovaj način brine o svojim starijim žiteljima. Mislim da smo bili među prvim županijama koja je na ovaj način pokrila mrežu ovakvog vida pomoći osobama starije životne dobi u njihovim domovima. I to na efikasan način, primjeren potrebama – rekao je jutros župan Darko Koren.

Pomoć u kući osobito je potrebna starijim osobama koji žive u ruralnim područjima Podravine i Prigorja, istaknula je Valentina Čadavec, predsjednica koprivničkog Kluba Mariška koji provodi projekt.

Valentina Čadavec. Snimila Nela Carek.

– Iz iskustva se pokazalo da je ova pomoć jedina na koju mogu sigurno računati. Znamo da su u ruralnim područjima pretežito starija kućanstva i to nije problem koji je prisutan samo u našoj županiji. Onu pomoć koji dobiju od gerontodomaćice, a zbog koje se osjećaju sigurnije i manje usamljeno, najveća je kvaliteta ovog programa – pojašnjava.

Današnjem potpisivanju sporazuma vezanih uz provođenje programa u Županijskom sjedištu u Nemčićevoj prisustvovali su križevački i đurđevački gradonačelnici Mario Rajn i Hrvoje Janči, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus i predsjednica Mariška Valentina Čadavec.

Vrijedno je spomenuti da je Županija za pomoć starijim žiteljima Podravine i Prigorja od 2009. godine iz svog proračuna osigurala gotovo sedam milijuna kuna.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.
zatvori