Srijeda, 27. ožujka 2024.

Stručni skup WWF-a u Koprivnici: Ovakva rijeka Drava može ponuditi više od električne energije

Dio rijeke Drave koji prolazi Koprivničko-križevačkom županijom najočuvaniji je i najvrjedniji njezin dio. Poruka je odaslana javnosti s današnjeg stručnog skupa o dobrobitima koje pruža rijeka Drava, što je održan u Koprivnici.

Stručni skup organizirala je Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF čija je Ivana Korn Varga, inače sveučilišna specijalizantica ekoinženjerstva danas izrazila zabrinutost zbog najava gradnje hidroelektrana Molve 1 i Molve 2. Na tu, kako kaže, Korn Varga političku odluku Koprivničko-križevačke županije, odgovorili su kampanjom s drugim nevladinim udrugama.

Ovakva rijeka Drava može ponuditi više nego što može ponuditi kroz stvaranje električne energije:

– S druge strane je zaštićeno područje, područje koje je bogato meandrima, rukavcima, šljunčanim sprudovima i strmim obalama. Područje koje je dom iznimno velikom broju zaštićenih vrsta, maloj čigri i ptici bregunici – kaže.

Koliki je značaj rijeke Drave, ne samo za nas, već za cijelu Europu, svjesni su i u Javnoj ustanovi za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Njezina predsjednica Željka Kolar sudjelovala je na današnjem skupu na kojem je posebno istaknula da ustanova ustraje u nastojanjima kako bi što bolje promovirala to područje.

Stručni skup održan je povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, koji se tradicionalno obilježava 2. veljače. Organizatorima je bila namjera dati objektivnu sliku onog što nam rijeka Drava pruža, pri čemu su istakli benefite u smislu razvoja održivog turizma i obnove rijeke.

zatvori