Utorak, 26. ožujka 2024.

SNIJEG ĆE PADATI JOŠ TRI DANA Zimska služba je spremna, ali spremni morate biti i vi – evo kako

Koprivnička Zimska služba spremna je za višednevni snijeg koji su nam prognostičari najavili i koji je počeo padati već tijekom utorka.

Zaključak je to s jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Mišela Jakšića s predstavnicima gradskih službi zaduženih za održavanje prometnica i drugih površina te općenito djelovanje u zimskim uvjetima, točnije Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, Komunalca, Kominga i Policijske uprave.

Zimska služba do sada je pravovremeno i kvalitetno odradila svoj posao, utvrđeno je na sastanku, a obzirom na prognozu vremena valja se pripremiti na nove snježne oborine. Za to su osigurane dovoljne količine soli i sipine za posipanje, a spremna je i sva potrebna mehanizacija.

Premda je snijeg padao gotovo cijelu noć na utorak, u Koprivnici su u utorak u 7 sati ujutro izmjerena svega tri centimetra snijega i većih problema u prometu nije bilo. No, zimski uvjeti trebali bi potrajati još barem nekoliko dana, kažu prognostičari, stoga evo nekoliko obavijesti i savjeta:

  • Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice.
  • Vlasnici vozila ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer tako mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka, jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla.
  • Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena Izvedbenim programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 cm, pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila.
  • Sukladno Odluci o komunalnom redu o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik, odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave. Vlasnici zgrada, odnosno fizička ili pravna osoba koja održava zgradu koje se nalaze neposredno uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala.

Iz Grada Koprivnice mole građane da ove obavijesti uvaže.

zatvori