Petak, 19. travnja 2024.

SDP i laburisti predlažu Županiji izgradnju Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem

Klub SDP-a i Hrvatskih laburista uputio je u proceduru Županijskoj skupštini Odluku o inicijativi izgradnje Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem.

Kako su izvijestili, time žele pomoći malim poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište i povežu se s prehrambenom industrijom na području naše županije, a i šire. U našoj županiji trenutno je 109 registriranih povrtlara i 270 voćara koji nakon ulaska u Europsku uniju moraju zadovoljiti propise ispravnosti i sigurnosti hrane koju plasiraju na tržište. Predsjednik Kluba članova Županijske skupštine iz SDP-a i Hrvatskih laburista Željko Vugrinec kaže da mnogi proizvođači ne mogu zadovoljiti standarde trgovačkih centara jer nemaju adekvatne uvjete skladištenja, ali ni sortiranja pa je izgradnja ovakvog Gospodarskog centra ekonomski i društveno opravdana.

Prema prijedlogu SDP-a i laburista, Gospodarski centar za otkup, skladištenje, sortiranje, sušenje, pakiranje i prodaju odnosno distribuciju voća i povrća, kao i proizvoda od voća i povrća, trebalo bi izgraditi u općini ili gradu koji ima izgrađenu industrijsku zonu s prihvatljivom prometnom i komunalnom infrastrukturom. Županija bi imala većinski paket od 51% vlasništva, privatni partneri bi imali 30%, a preostalih 19% bilo bi u vlasništvu grada ili općine na čijem bi području Gospodarski centar bio izgrađen. Predlagatelji predviđaju da bi investicija koštala oko 22 milijuna kuna, novac će osigurati partneri sukladno vlasničkim udjelima, a gradnja hladnjače kapaciteta 2.000 tona trebala bi početi tijekom 2021. godine. Županija bi minimalno polovicu dobiti Gospodarskog centra trebala preraspodijeliti u županijske programe voćarstva i povrtlarstva.

Hoće li ovaj prijedlog biti uvršten u dnevni red sjednice Županijske skupštine što bi trebala biti održana 26. ovog mjeseca, nismo uspjeli doznati. No oporba u svom priopćenju podsjeća da je župan Darko Koren lani tijekom lokalnih izbora inicirao sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i predstavnicima Podravke na temu razvoja poljoprivrede u našoj županiji. Od toga dana, tvrde u SDP-u i Hrvatskim laburistima, osim predizborne liste želja i lijepih riječi nije napravljeno ništa, iako – pišu – Županija ima kapaciteta da kroz PORA-u i prehrambeni sektor pomogne u razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i tako zaustavi iseljavanje iz ruralnih dijelova županije i omogući razvoj poljoprivrede našeg kraja.

zatvori