Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO: POLA STOLJEĆA GALERIJE U HLEBINAMA Naivna umjetnost predstavit će se uz bok Chagallu, Giottu i Warholu

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama ove godine slavi veliki 50. rođendan. Kao što i priliči tako svečanoj obljetnici, program njenog obilježavanja trajat će gotovo cijele godine i bit će izuzetno bogat, a proširit će se i izvan granica Podravine.

Svečano obilježavanje zakazano je za 12. svibnja, točno na 50. obljetnicu otvorenja Galerije. Bit će to okrugli stol pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek uz kulturni program i glazbene nastupe. No, tijekom cijele godine organizirat će se izložbe, natječaji, etno festival, kamp i drugo, a hlebinska naiva bit će predstavljena i u Kneževoj palači u Zadru i to uz bok umjetnicima poput Giotta, Chagalla i Warhola, u čemu će sudjelovati i Podravka sa svojom “Sobom pijetlova”.

Miroslav Mirković, Robert Čimin, Helena Kušenić i Kristina Sočev. Snimio Marko Posavec.

Uz to, u svibnju će biti predstavljena i nova monografija “Putevima naive Podravine”. Novinarima ju je najavio stručni suradnik Muzeja Miroslav Mirković:

Miroslav Mirković. Snimio Marko Posavec.

— Ideja je zapravo napraviti jednu prije svega turističku monografiju – vodič koja bi bila više popularnog stila kako bi bila prilagođena široj populaciji. Stoga smo odlučili ovaj dio županije i grad Koprivnicu brendirati na jedan drugačiji način i to kroz naivnu umjetnost koja ima što pokazati u ovome kraju.

U naivi leži velik turistički potencijal, istaknula je Kristina Sočev iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja će se ove godine značajnije uključiti u obilježavanje velikog jubileja hlebinske galerije:

Kristina Sočev. Snimio Marko Posavec.

— Svi znate da je u turističkom aspektu naša županija u najvećem dijelu izletnička destinacija, odnosno govorimo o jednodnevnim izletima, a kulturni turizam tu itekako ima što pokazati, u prvom redu upravo naiva i naivna umjetnost.

Podravsku naivu dolaze pogledati turisti iz cijelog svijeta, pa čak i iz New Yorka, Brazila, Japana i Kine, rekla je novinarima kustosica Galerije Helena Kušenić te dodala:

Helena Kušenić. Snimio Marko Posavec.

— Naiva nije nešto što je samo podravsko i maleno, nego je ona stvarno važan dio svjetske umjetnosti, dio svjetske moderne umjetnosti, i treba ju na taj način vrednovati; a mislim da smo na dobrom putu da to i učinimo.

A ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin najavio je novi val promocije naivne umjetnosti, zahvaljujući dijelom i aktivnostima koje će se provesti tijekom ove godine, ali i natječaju za financiranje dogradnje same Galerije:

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

— To ne znači da ćemo dobiti nove slikare, nego da ćemo dobiti potpuno nove modele prezentiranja naivne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu. Ukoliko ćemo imati sreće pa ćemo proći treći krug vredovanja adaptacije i dogradnje same Galerije, dobit će se i uvjeti za stvaranje dodatnih sadržaja i nadam se da ćemo u drugoj polovici ove godine imati riješenu situaciju oko financiranja tog projekta.

Snimio Marko Posavec.
Program obilježavanja 50 godina Galerije naivne umjetnosti Hlebine

Žene u naivi, 3. 3. – 1. 4. 2018.
Skupna izložba uz Međunarodni dan žena

Izložbeni projekt ususret Međunarodnom danu žena nastoji revitalizirati program Žene koji se provodio na samom početku djelovanja Galerije (kad je naiva bila u punom zamahu), ali i nastojanjem da naivne umjetnice dobiju zasluženo mjesto i pažnju. Riječ je o nekolicini zanimljivih žena (slikarica i kiparica) koje su se uspjele umjetnički izražavati i predstavljati unatoč seoskoj sredini iz koje dolaze (zatvorena i izrazito patrijarhalna): Bara Mustafa, Dragica Belković, Katarina Henc, Ana Matina, Ljubica Matulec, Kata Vizvari i Mara Puškarić.

HINT (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija), ožujak 2018.

Novi program rezidencijalnog boravka suvremenih umjetnika u selu koje je omogućilo formiranje naivne umjetnosti, važne za hrvatsku, ali i svjetsku modernu umjetnost i kulturni identitet. Namjera programa je po(ve)zivanje suvremenih umjetnika koji određeni dio godine žive i borave u Hlebinama, osjete život, bogatstvo i često pritajene, ali nepresušne potencijale kulturološki i umjetnički važnog mjesta koje će ih inspirirati na (re)interpretaciju vlastitih poetika i stilova kroz okulus naivne umjetnosti. Tijekom boravka Tadić će propitati mogućnosti koje mu pruža slikanje na staklu, ali i rekontekstualizirati tradicionalan i povijesno određen značaj Hlebina i zadanosti Hlebinske škole – kroz umjetničku igru i istraživanje.

Život na selu, ožujak – lipanj 2018.

Povodom 50. obljetnice osmislit će se natječaj za mlade (14 – 18 godina) iz cijele Hrvatske, u kojem će se djeca referirati na život sela u podneblju iz kojeg dolaze. Mladi će biti poticani na izražavanje u bilo kojem mediju, tradicionalnom ili suvremenom, ali s naglaskom na interpretaciju tradicijskog života na selu i kulturu prehrane koja ga prati. Javni poziv oformit će se u suradnji kustosa H. Kušenić, pedagoga M. Zamljačanec i etnologa V. Peršić Kovač te će se poslati u srednje škole diljem RH, a temeljem čega će se odabrati 3 najbolja rada koji će biti prezentirani javnosti u vrijeme KUL Hlebina 2018. i biti prigodno nagrađeni u suradnji s Podravkom.

Naiva u Zadru, 5. 4. – 6. 5. 2018.

Naivna umjetnost kao važan dio kulturnog identiteta i baštine Podravine nezaobilazan je dio prilikom predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti, što potvrđuje i ponovni rast zanimanja za ovu vrstu umjetnosti koja se unazad nekoliko godina uspješno predstavlja u inozemstvu: Marseiileu (2013.), Katowicama (2014.), Pečuhu (2016.), Lendavi (2017.). Stoga je isti „trend“ potrebno nastaviti u Hrvatskoj kako bi se javnost podsjetila na važnost i vrijednost koju naivna umjetnost čuva. Izložbom u Kneževoj palači u Zadru predstavit će se presjek Hlebinske škole i Podravkina „Soba pijetlova“, u suradnji kojoj je cilj snažnije povezivanje kulture i gospodarstva bez koje bi naivna umjetnost teško pronašla svoje mjesto pod suncem.

Zvonko Sigetić, 7. 4. – 5 .5. 2018.

Pregledom dosadašnjeg bogatog stvaralaštva, samostalnom izložbom predstavit će se autor mlađe generacije Zvonko Sigetić. Slika od 1967. godine, a inspiraciju pronalazi u redovnom posjećivanju izložbi u hlebinskoj galeriji putem kojih upoznaje rad velikana naive. Analitičar svakodnevice koji seoske scene evocira kroz povratak u djetinjstvo. Aktivan je član Likovne sekcije Podravka ‘72 i Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

GNUH 50, 12. 5. 2018.

Okrugli stol uz obilježavanje 50 godina djelovanja hlebinske galerije (1968.-2018.) kojim bi se dao pregled dosadašnjeg rada Galerije, današnjeg stanja i rada te turistički potencijal u nadolazećem razdoblju. Skup se održava pod pokroviteljstvom ministrice kulture dr.sc. Nine Obuljen Koržinek. Glazbeni nastupi i predstavljanje kulturne baštine i udruga općine Hlebine.

Putevima naive Podravine, 12.5.2018.

Predstavljanje prvog dvojezičnog (HRV-ENG) bogato ilustriranog vodiča kroz povijest Hlebinske škole kojim su obuhvaćene prve tri generacije i nekoliko autsajdera. Radi se o 25 autor(ic)a po izboru Helene Kušenić.

Remek-djela iz zbirke Gorana Generalića, 12. 5. – 24. 6. 2018.

Na sam datum otvorenja Galerije naivne umjetnosti otvorit će se izložba koja će pružiti pregled privatne zbirke Gorana Generalića, nasljednika obitelji Generalić. Zbirka čuva neka od remek-djela velikana naive Ivana Generalića (Rogati konj, Gatara, Bijeli mačak…) te njegovog sina Josipa (Sophia Loren, Jezik Johna Lennona, Ljubav leptira i šišmiša…) iz različitih faza njihova stvaralaštva. Istovremeno će se predstaviti fotodokumentacija izgradnje i otvorenja Galerije.

ETNOFESTival 2, 16. 6. 2018.

Prvo izdanje festivala glazbe i etnografskog filma u 2017. godini održalo se sa ciljem promocije etno glazbe i vizualne antropologije koja potiče čuvanje tradicijske glazbe i produkciju etnografskih filmova. Razvojem potencijala etno glazbe i filma, ovaj festival koji nije namijenjen samo profiliranim korisnicima, omogućit će i u 2018. otvoreniji i suvremeniji pristup tradicijskom stvaralaštvu. Selekcija drugog izdanja festivala obuhvatit će nekoliko glazbenih izvođača: Balkalar, Dunja Knebl, Frann, Gordana i Miroslav Evačić, Cinkuši i Del Tuha) i 30-ak filmova hrvatskih autora, od kojih će neki u Hlebinama doživjeti svoju premijeru. U sklopu festivala moći će se pogledati filmovi podijeljeni u 2 kategorije: filmovi stručnjaka etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

KUL Hlebine ‘18, 29. 6. – 1. 7. 2018.

U 2017. godini uspješno je nastavljen trodnevni ljetni kamp u Hlebinama pod nazivom KUL Hlebine (Kultura, Umjetnost, Logorovanje) s kojim se nastavlja i u 2018. godini. Djeca će se prijaviti putem javnih prijava (tijekom lipnja), a planirano je širenje informacije diljem Hrvatske te uključivanje nekoliko polaznika iz inozemstva. Kamp povezuje naivnu umjetnost, ekologiju, prirodu, hranu i život sela koje je iznjedrilo naivnu umjetnost. Zato je naglasak kampa na učenju tehnike slikanja na staklu u suradnji sa živućim autorima, a između radionica slikanja planirani su posjeti obližnjim galerijama i ateljeima naivnih umjetnika, upoznavanje sa životinjskim i biljnim svijetom sela, tradicijskim igrama, običajima, narodnim predajama, pričama i bajkama te načinom prehrane i života – tj. svega onoga što je doprinijelo nastanku, formiranju i razvitku onoga što danas poznajemo kao naivnu umjetnost.

Mijo Kovačić: crteži i grafike, 28. 7. – 9. 9. 2018.

Samostalna izložba i predstavljanje monografije uz 3. Dane Muzeja grada Koprivnice. Mijo Kovačić posljednji je živući velikan naivne umjetnosti. Pripadnik 2. generacije Hlebinske škole, stasa uz bok Ivanu Večenaju, a „uči“ od Ivana Generalića. Ovom izložbom predstavlja se crtački opus koji će prezentirati i u pratećoj monografiji koju priprema u suradnji s Marijanom Špoljarom.

KUL Hlebine ‘18., 28. 7. – 9. 9. 2018.

Studijska izložba uz 3. Dane Muzeja grada Koprivnice nastala na 3. dječjem ljetnom kampu u Hlebine.

Godišnja izložba Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, 14. – 30. 9. 2018.

Skupna izložba uz obilježavanje Dana Općine Hlebine koju tradicionalno priređuju članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara naive.

Stipan Tadić: HINT, 6. 10. – 3. 11. 2018.

Samostalna izložba akademskog slikara Stipana Tadića nastala tijekom rezidencijalnog boravka u 2018. godini. Tadić je mladi vizualni umjetnik, već nekoliko godina prisutan na globalnoj likovnoj sceni te je od strane likovne kritike vrlo brzo prepoznat i priznat. Kako bi upoznao motive iz (okolice) Hlebina, Tadić će mjesec dana provesti u Hlebinama, u suživotu s lokalnim stanovništvom, ritmom prirode i sela te u interakciji sa živućim naivnim umjetnicima s kojima će „brusiti“ umijeće slikanja na staklu. Tijekom boravka propitat će mogućnosti koje mu pruža slikanje na staklu, ali i rekontekstualizirati do sad tradicionalan i povijesno određen značaj Hlebina i zadanosti Hlebinske škole – kroz umjetničku igru i istraživanje.

Galerija naivne umjetnosti Hlebine – galerija po mjeri čovjeka

Tekst: Muzej grada Koprivnice.

Galerija naivne umjetnosti gradi se u Hlebinama od 1964. godine na inicijativu Općinske skupštine Koprivnica koja je naručila izradu idejne skice na temelju projektnog zadatka u suradnji Fonda za kulturu Općine Koprivnica i Ivana Generalića čija su djela činila osnovu za postav buduće galerije. Izgradnja je povjerena već tada poznatom i priznatom arhitektu Miroslavu Begoviću koji zgradu smješta u samo središte sela poštujući sve postojeće prirodne, oblikovne i urbane predispozicije kroz uspješan spoj ruralne i suvremene arhitekture. Prema Begoviću, galerijski prostor mora posjetitelja navoditi na kretanje stoga prostor hlebinske galerije omogućuje dijalog različitih sadržaja, on je jedinstven i fluidan, prostor u kojem je čovjek mjera svemu.

U godini otvorenja Galerije Begović dobiva i godišnju nagradu Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata za inovativan pristup i uspješno stapanje arhitektonskih i muzeoloških funkcija u projektiranju Galerije. Galerija naivne umjetnosti svečano je otvorena 12. svibnja 1968. godine. Gotovo 20 godina kasnije, po želji i inicijativi autora, za donirane slike (1982.) Ivana Generalića dograđen aneks, također prema projektu Miroslava Begovića. Ideja je došla od tadašnjeg predstojnika općine Koprivnica dr. Krešimira Švarca u dogovoru s Ivanom Generalićem. Pritom se posebna pažnja poklanjala usklađivanju formata i materijala s postojećom građevinom. Krovna konstrukcija identična je u oba prostora, zadržani su zidovi s vidljivom fasadnom opekom, a podjednaka pažnja posvećena je odabiru podnih obloga i prozorskih otvora.

Aneks, u kojemu su i sada svi radovi kontinuirano dostupni zainteresiranoj javnosti, kao dio stalnoga izložbenog postava, svečano je otvoren za posjetitelje 14. prosinca 1985. godine. Begović u načinu projektiranja ostavlja otvorenu mogućnost dogradnje u fazama, kao da je naslutio da će ovom prostoru to itekako trebati.

Od kraja 1960-ih do danas Galerija je neprekidno mjesto susreta umjetnika i posjetitelja te brižni čuvar Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice. Zbog kontinuiranog rasta i širenja Zbirke, galerijski kapaciteti postaju premali. Stoga je upravo ova 50. obljetnica pravo vrijeme za nove inovativne zamahe – u programskom, a nadajmo se i arhitektonskom smislu.

zatvori