Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ne propustite zanimljivo predavanje o jednom od najvećih otkrića Nikole Tesle

Kako je Nikola Tesla otkrio rotaciono magnetsko polje bit će tema zanimljivog predavanja koje će u četvrtak u koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’ održati fizičar dr. sc. Đuro Drobac.

Predavanje će obuhvatiti važna fizikalna i tehnička otkrića koja su prethodila Teslinu otkriću rotacionog magnetskog polja, kao i pojedinosti iz njegovog osobnog života. Izlaganje će biti dopunjeno zanimljivim pokusima i interaktivnim animacijama.

Dobrodošli su svi učenici Gimnazije i drugih škola, nastavnici i drugi zainteresirani. Predavanje počinje u 13:30 u učionici 2-029 (Multimedija).

Organizatori predavanja Gimnazija “Fran Galović” i Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici time se pridružuju brojnim ovogodišnjim izložbama, akcijama i predavanjima kojima se obilježava 75. godišnjica smrti Nikole Tesle (Smiljan, 1856. – New York, 1943.).

Đuro Drobac rođen je 1954. godine u Komajima (Konavle). Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1981. radi na Institutu za fiziku, danas kao viši znanstveni suradnik. Objavio je niz znanstvenih radova. Bavi se proučavanjem magnetskih svojstava tvari, a posebnost mu je razvoj i izgradnja vrlo osjetljivih uređaja za mjerenje magnetskih veličina induktivnim metodama. Dio svojeg slobodnog vremena posvećuje popularizaciji fizike i u tom konstekstu posebno ga zanimaju povijesne teme iz povijesti prirodnih znanosti, posebice povijest magnetizma.

zatvori