Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nikša Eterović u Koprivnici predstavio ‘Poetiku rane’

Kazališni redatelj, kazališni pedagog, predavač na Sveučilištu u Zadru, trener kreativnosti i autor nekoliko knjiga Nikša Eterović jučer je po četvrti puta gostovao u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica.

Doputovavši istog dana u Koprivnicu iz Njemačke, gdje radi na projektu s izbjeglicama, prisutnima je govorio o svojoj novoj knjizi “Poetika rane – iskustveni dnevnik” koja je nedavno izašla u nakladi Sveučilišta u Zadru. Knjiga se bavi pitanjem izbjeglištva i interkulturne komunikacije kao jednim od temeljnih pitanja današnjice.

Uz predstavljanje knjige, Eterović je prisutnima demonstrirao svoj rad s izbjeglicama u Njemačkoj, kao i izbjeglim osobama, tj. onima koji se nalaze u svojevrsnom „osobnom egzilu“ te osobama koje su doživjele traume. Koristeći ekspresivne kazališne metode, ali i druge kreativno-umjetničke metode, pokazao je kako se traume mogu kanalizirati u kreativno izražavanje, kao i u sredstvo kojima traumatizirane osobe pomažu drugima.

O Nikši Eteroviću

Diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Ostvario je do sada 130 kazališnih režija, premijera u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, Finskoj, Njemačkoj i Irskoj.
Seli 1988. u Berlin, da bi tamo realizirao svoje ideje o multinacionalnom i višejezičnom kazalištu. Tako je nastao Wind Spiel Theater, u kojem je ostvario niz projekata, a posebnu pažnju privukao je ciklus programa „Café der Intuiton“ koje je realizirao redovno svakog mjeseca, punih sedam godina. Autor je H. T. – Organically Creative Method; to je sistem ekspresivnih scenskih metoda u grupnom radu za poticanje kreativnosti i razvoj ličnosti, koji razvija, teoretski i praktično, počev od 1985. godine.

Također u svom radu koristi ljekovitu snagu poezije, pa je u tom smislu osmislio Apoteku poezije, A.P. – pharmacy poetry – metodu koju primjenjuje od 2010., posebno u radu s grupama i pojedincima pri socijalizaciji i resocijalizaciji, u školskom i socijalnozdravstvenom procesu, te s poduzetnicima, inovatorima i umjetnicima. Sve njegove inovativne metode objedinjene su od 2015. godine pod nazivom YellowFish.

Inicirao je 1995. osnivanje internacionalne institucije za školovanje za scenska zvanja „theakademie“ u Berlinu, koju je vodio kao umjetnički voditelj i direktor sve do travnja 2012. Za „theakademie“ osmislio je kurikulum i radio kao docent za glumu, režiju, kazališnu pedagogiju, trener za studentske redateljske projekte. Kao istraživač i trener kreativnosti ukazuje na važnost kreativnih potencijala na različitim područjima ljudske djelatnosti i potiče ih.

Osniva 2002. i „teNTheater“ i u njemu, između ostalog, od 2006. do 2013. realizira „James Joyce“ ciklus od pet naslova, praizvedbu su doživjele četiri predstave. Objavio je različite radove iz područja kazališta, baveći se kreativnošću kao njegovom centralnom temom. Njegov rad na projektima iz djela i života Augustina Tina Ujevića i Jamesa Joycea, dokumentiran je u knjigama koje su objavljene uz predstave.

Zbog svog raznolikog i inovativnog rada uvršten je u knjigu „Who is Who in BRD“.
U posljednjih nekoliko godina živi u Zadru i predaje nekoliko kolegija na zadarskom Sveučilištu.

Tekst: Dijana Sabolović-Krajina.

zatvori