Petak, 19. travnja 2024.

Izložba o dva desetljeća Varaždinske biskupije stiže u Koprivnicu

Izložba ‘Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije’ ove će godine gostovati i u Koprivnici. Postavljena je lani u sklopu obilježavanja dvadesete obljetnice naše Varaždinske biskupije.

Trenutno ju se može razgledati u sjedištu biskupije u Varaždinu, a potom će gostovati u Lepoglavi, Čakovcu i našoj Koprivnici. Izložbu je postavila voditeljica biskupijske knjižnice Irena Gotal.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, među kojima je i glazbena podloga mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Tako će, između ostalog, u Koprivnici biti izloženi originalni dokumenti: papin dokument ustanovljenja Varaždinske biskupije, dokumenti imenovanja mons. Marka Culeja za prvog biskupa, kao i njegovog nasljednika mons. Josipa Mrzljaka. Osim dokumenata, izložbu čine i osobni predmeti biskupa Marka Culeja – krunica, ručni sat, te obiteljske fotografije. U izložbu su uvrštene i osobne fotografije aktualnog biskupa Josipa Mrzljaka među kojima i ona sa sakramenta krizme/sv. potvrde s današnjim blaženikom kardinalom Alojzijem Stepincem koji je našem biskupu krizmani kum.

Bit će izložena i nedavno obnovljena/restaurirana najstarija knjiga u vlasništvu Biskupijske knjižnice Varaždin iz “Zbirke Čazmansko-varaždinski kaptol”. Riječ je o tzv. Zagrebačkom misalu iz 1511. godine. Misal ima drvene korice obučene u kožu s metalnim kopčama, a obuhvaća 331 stranicu. Prvih 46 stranica sadrži kalendar i Kanon, a drugi dio sadrži Mise. Misal sadrži i brojne notne zapise i grafičke priloge, otisnute tehnikom drvoreza. Početna slova (inicijali) na početku svakog odlomka bogato su ukrašena, a početak svake Mise ukrašen je drvorezima s motivima iz Evanđelja.

Izložba će u našem gradu biti postavljena u Muzeju grada Koprivnice, a svečanost otvorenja najavljena je za 18. svibnja ove godine.

zatvori