Petak, 29. ožujka 2024.

IN MEMORIAM Napustio nas je slikar Franjo Perović

Naivni slikar Franjo Perović napustio nas je jučer, 31. siječnja, u 67. godini života, objavio je Muzej grada Koprivnice.

Perović je rođen 25. siječnja 1951. godine u Virju gdje provodi djetinjstvo dok osnovnu školu polazi u Molvama. U Zagrebu završava tekstilnu školu te se zapošljava u tekstilnoj industriji Pobjeda u Virju, a slobodno vrijeme provodi slikajući.

Na poticaj slikara Josipa Turkovića u 10. godini stvara prve radove na staklu po uzoru na slikare Hlebinske škole nastavljajući njihovu tematiku. Prvi puta izlaže na skupnoj izložbi Slikarstvo mladih u Đurđevcu 1969. godine.

Slikarstvo Franje Perovića otkriva čvrstu povezanost sa zemljom nastavljanjem tipične tematike seoskog života koja je često obogaćena mitološkim prikazima. U podravskom krajoliku tako ćemo pronaći Pegaza u srazu s nezaobilaznim religioznim motivima, u paleti toplih tonova u kojima će boja preuzeti dekorativnu ulogu. Boja će se najjače rasplamsati u prikazima gigantiziranih florealnih motiva u prvom planu slika. Pejzažni će prizori u pamet prizvati močvarna područja Mije Kovačića koja će u Perovića ostati manje razrađena, ali će unatoč tome zadobiti auru mističnosti. Najuspjeliji su mu radovi prikaza sela bez previše figurativnih likova koje rastvara nekolicinom kompozicijskih planova i uokviruje prikazom drveća.

Franjo Perović, Goričari, 2012., ulje/staklo, 875 x 590 mm, Fotografije radova preuzete iz kataloga izložbe: Franjo Perović, Galerijski prostor Društvenog doma Virje, 21. 4. – 4. 5. 2014., Općina Virje, Virje, 2014.

Tijekom dugogodišnjeg stvaralaštva izlagao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a diljem Podravine ostvario je pet samostalnih izložbi. Bio je član likovne sekcije HPD-a Ferdo Rusan u Virju gdje je mlade naraštaje podučavao slikanju na staklu.

Franju Perovića pamtit ćemo kao dragog suradnika, vrijednog slikara i čovjeka koji je svoj život posvetio promicanju ljepota Podravine kroz slikarska stakla na čemu ćemo mu uvijek biti zahvalni, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

zatvori