Četvrtak, 25. travnja 2024.

Gradski vijećnici jednoglasno i bez puno rasprave donijeli su novi Plan gospodarenja otpadom, Jakšić: Sve je izglednije da će priča sa sortirnicom početi 2019.

Grad Koprivnica donio je Plan gospodarenja otpadom za petogodišnje razdoblje. Bio je to i glavni razlog sazivanja sedme sjednice Gradskog vijeća čijim donošenjem je ispunjen preduvjet za EU sufinanciranje nabave komunalne opreme.

— Grad Koprivnica, iako to dosad nije u dovoljnoj mjeri dopiralo do javnosti i medija, je među liderima u Republici Hrvatskoj kad pričamo o razvrstavanju otpada. Naš postotak je 24 %, a nedavno je u medijima grad Osijek bio prikazan kao svijetli primjer koji, usporedbe radi, je na 26 %. Za sljedeći korak treba nam konsenzus cijelog Gradskog vijeća, ne samo političkih, već i društvenih faktora i mislim da jedan dobar kvasac kojeg imamo s 84 zelena otoka, sa sedamdesetak, osamdesetak ostalih otoka za papir, plastiku, metal i tako dalje, s više od 16 tisuća smeđih kanti i šest i pol tisuća plavih kanti možemo napraviti nove iskorake u gospodarenju otpadom. Za to nam treba sortirnica, reciklažno dvorište i iskoraci u kompostištu. Vjerujem da s ovom odlukom stvaramo sve preduvjete da krenemo na taj put — rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Za raspravu o samom Planu javilo se dvoje gradskih vijećnika – nezavisna Danijela Glavosek-Kovačić i HDZ-ov Goran Kovačić. Najviše su ih zanimali planovi vezani uz buduću sortirnicu i reciklažno dvorište.

— Sami znate da biste mogli na nešto aplicirati morate tu stavku staviti u proračun, tako smo mi stavili sortirnicu jer smo imali najave da će možda s apliciranjem krenuti u 2018. godini. Prema trenutnim informacijama priča se prevaljuje prema 2019. godini. Bit ćemo spremni aplicirati kad priča sa sortirnicom krene dalje. Svakako bih tu dodao da smo iznenađeni što to neće biti u ovoj godini. Projekt imamo, a građevinsku dozvolu izdat ćemo na vrijeme — odgovorio je Jakšić.

Plan gospodarenja otpadom grada Koprivnice donesen je jednoglasno.

Podsjetimo, Zrinski trg vrlo brzo očekuje da Fond za zaštitu okoliša raspiše javni poziv, na koji se planira javiti kako bi osigurao novac za projekte važne za odvajanje otpada.

zatvori