Četvrtak, 18. travnja 2024.

Grad Koprivnica donosi Plan gospodarenja otpadom do 2023. godine, evo zašto je to važno

Sedma sjednica koprivničkog Gradskog vijeća sazvana je za utorak, 20. veljače.

Sudeći po dnevnom redu, bit će vrlo kratka. Naime, uz pitanja i prijedloge i zamjenu vijećnika – umjesto pročelnika Darija Jembreka vijećničku dužnost obnašat će Hrvoje Tisaj – vijećnici trebaju donijeti Plan gospodarenja otpadom Grada Koprivnice za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

Riječ je o dokumentu o kojemu se u javnosti puno pričalo, a gradsko predstavničko tijelo mora ga donijeti, podsjetio je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal:

— Osobno sam se nadao da ćemo taj dokument donijeti na prošloj sjednici Gradskog vijeća, no iz nekih tehničkih razloga, to je vrlo opsežan dokument, nije bio u potpunosti spreman pa ga takvoga nismo htjeli usvajati.

Drugi je razlog vrlo opipljive naravi, kaže predsjednik Pal:

— Vrlo brzo se očekuje raspisivanje javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša kako bismo na njemu mogli aplicirati za one projekte koji su nam u Koprivnici važni kod odvajanja otpada. Dakle, Fond otvara poziv jedinicama lokalne samouprave da iskažu namjeru za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, znači da dobijemo sve one kante koje još nemamo. Jedini mogući prijavitelj na kohezijski fond je naš domaći fond koji po našoj prijavi povlači novac iz kohezijskog fonda, povlači novac i dijeli ga jedinicama lokalne samouprave. Ali, da bismo to mogli raditi, moramo imati Plan gospodarenja otpadom. Nama je stoga vrlo važno imati taj Plan jer vrlo skoro očekujemo otvaranje tih poziva.

Pal je rekao da Grad ne kasni s donošenjem ovog dokumenta te kao predsjednik HSS-a podsjeća da je vladajuća gradska koalicija dogovorila da će u vrlo kratkom vremenu donijeti sve strateške dokumente koje Grad još uvijek nema, a zakon ih nalaže imati.

Svjestan je da, ako Grad želi povlačiti novac iz fondova koji su na raspolaganju, mora imati strateške dokumente. Nitko ne može biti neodgovoran da ne donese strateške dokumente, ne samo zbog povlačenja novca, već i zbog funkcioniranja Grada, poručuje Pal.

A donošenje dokumenata poklapa se s rokovima koji vladajuće pritišću u smislu izvršenja obveza koje su preuzeli prema građanima, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća.

zatvori