Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Županijska Obrtnička komora slavi veliki jubilej: 1250 obrtnika zapošljava 3500 radnika i ostvaruje milijardu i sto milijuna kuna prihoda

Prigodnom svečanosti u Koprivnici je obilježena 20. obljetnica djelovanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Osnovana 30. prosinca 1997. godine, naša županijska komora bila je posljednja takva organizirana u Hrvatskoj. Komorski je ured počeo raditi u ožujku naredne godine. Tada su dvojili su hoće li, s obzirom na broj obrtnika, moći samostalno opstati, no vrijeme je pokazalo da tadašnje nedoumice neopravdane.

Stoga je predsjednik Zvonko Pecikozić zahvalio na hrabrosti prvom predsjedniku Antunu Kovačiću, te Marti Dombaj i Zdenku Antolčiću. No istakao je i da opstanka Obrtničke komore ne bi bilo bez partnerskih odnosa koje godinama kvalitetno razvijaju s institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou.

– Smatram da smo opravdali svoje postojanje, da smo dali doprinos razvoju obrtništva i ostalog gospodarstva Koprivničko-križevačke županije pa i šire. Siguran sam da ćemo s ovakvim radom nastaviti i dalje.

Na konkretne brojčane pokazatelje početaka naše županijske obrtničke komore podsjetila je Jasmina Sinovec:

– Na samom početku Komora je okupljala više od 2.000 obrtnika registriranih na području naše županije. Višegodišnja gospodarska kriza ostavila je traga i na ovdašnje obrtništvo. Više godina bilježili smo pad broja obrtnika, koji je stao u 2016. godini. Od tada bilježimo blagi porast broja obrtnika. Trenutno imamo 1250 obrtnika, a u obrtništvu je zaposleno oko 3.500 radnika. Obrtnici su u 2016. godini ostvarili više od milijarde i 100 milijuna kuna prihoda. Tako predstavljaju značajnu gospodarsku snagu.

No u Hrvatskoj se često podcjenjuje značaj obrtništva, rekao je to čestitajući podravsko-prigorsku obrtničku obljetnicu, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec:

– Odgovorno tvrdim da nema većeg poslodavca od nas obrtnika. U ovom času ima 77.000 obrtnika koji zapošljavaju još 120.000 djelatnika. Ako hrvatska Vlada pod vodstvom premijera Plenkovića nastavi na ovakav način poticati i raditi za nas obrtnike i gospodarstvo u cjelini, tvrdim da smo mi jedini koji u vrlo kratkom roku možemo otvoriti 5.000 radnih mjesta.

Tijekom svečanosti je istaknuto i da Obrtnička komora raspolaže vlastitim poslovnim prostorom na Bjelovarskoj u Koprivnici, u kojemu djeluje i Učilište Pouka te da je dosta novca osigurano iz raznih fondova. Djeluje kao servis obrtnicima, pri čemu se osobito ističe omogućavanje nastupa na sajmovima. A mnogo se – kaže Sinovec, ulaže u obrazovanje. Posebno su ozbiljno provodili javne ovlasti na području jedinstvenog modela obrazovanja:

– U našoj komori do sad je majstorski ispit uspješno posložilo 483 polaznika. Ispit o stručnoj osposobljenosti položilo je 611 polaznika, licencirano je 536 radionica od kojih ih je aktivno 266. Pomoćničke ispite položilo je 3710 učenika.

Zajedno s partnerima, među kojima je i Grad Koprivnica, županijska Obrtnička komora uspješno je povodila program stipendiranja učenika. Tako je stipendije primalo njih 432 za što je izdvojeno više od 3,6 milijuna kuna. Učilište Pouka je kroz programe obrazovanja odraslih provelo usavršavanje za oko 500 odraslih osoba u 40 obrazovnih skupina.

Održano je 115 neformalnih edukacija za više od 1.200 polaznika iz naše i drugih, poglavito susjednih županija. A stručne službe besplatni su servis obrtnicima, podsjetila je Sinovec te istakla i da su obrtnici sa svojom komorom aktivni na kreiranju zakona:

– Bili smo jedna od vodećih komora koje su se posebno angažirale prilikom izmjene propisa, poput zabrane uporabe duhanskih prerađevina, ograničenja starosti vozila u cestovnom prometu, licenciranja građevinskih obrta. A u granicama svojih mogućnosti, pomaže i drugima. Tako smo sudjelovali u organizaciji raznih humanitarnih akcija, pri čemu smo posebno surađivali s Caritasom. Organizirali smo humanitarnu reviju za Marijetu Bugarin, potom izgradnju kuće za siromašnu obitelj u Potoku Kalničkom, zajedno sa Srednjom školom Ivan Seljanec, organizirali smo uvođenje plina i grijanja siromašnoj obitelji u Glogovcu…..

Na 20 godina rada ovdašnjim obrtnicima čestitala je i Ana Mandac, pomoćnica Ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te župan Darko Koren koji je istakao da je Obrtnička komora svih ovih godina pouzdan partner, što osobito dolazi do izražaja tijekom organiziranja županijskog Obrtničkog i gospodarskog sajma.

Svečanost je završila podjelom zahvalnica Županijske obrtničke komore te povelja Hrvatske obrtničke komore zaslužnima za razvoj ovdašnjeg obrtništva.

Zahvalnice županijske Obrtničke komore za doprinos razvitku i promociji Komore dobili su:

Koprivničko-križevačka županija, PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci, Hrvatska obrtnička komora, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Anton Kovačić i Zvonko Pecikozić.

Godišnja priznanja Hrvatske obrtničke komore primili su:

Elez Ferati, Željko Panić, Tatjana Balog, Zoran Pehnec, Muzej grada Koprivnice, Božidar Treščec, Sanja Pernjak.

Povelje Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos dobili su Marija Posavec, Radnik d.d., Jasna Preradović, Strukovna škola Đurđevac, Vlasta Puklavec i Obrtnička komora naše županije.

zatvori