Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Vrtićarci posjetili Centar 112, Jana Gazdek: Došli smo naučiti kako nas drugi spašavaju

Koprivnički Područni ured za zaštitu i spašavanje i Županijski centar 112 otvorili su danas svoja vrata ne bi li Podravce i Prigorce pobliže upoznali sa svojim radom.

Sudeći prema podacima iz Europske unije iz 2014. godine, Hrvati dobro znaju koga i na koji broj mogu zvati u slučaju nesreća. Naime, čak 610 građana od njih 1000 zna za broj 112. Usporedbe radi, u ostatku europskih zemalja taj broj varira oko 410.

Upravo iz tog razloga naš Županijski centar unazad desetak godina obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 kojemu je posvećen 11. veljače.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

– Prošlu godinu možemo ocijeniti kao uspješnu. Svi parametri koji nam pokazuju rad Područnog ureda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokazuju rast. Povećali smo broj poziva na državnoj razini, imamo više namjenskih poziva, pri čemu se smanjio broj zlonamjernih poziva – pohvalio se novinarima načelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić.

Ovakvo statistici, smatra voditelj Centra 112 Roman Sabol, pridonijeli su edukacija djece i mladih te informiranje javnosti putem medija koje kontinuirano provode.

Tako su i danas u Centru 112 bili vrtićarci iz Sigeca i Hlebina. Koje brojeve treba zvati u slučaju nesreća zna i šestogodišnja Jana Gazdek iz Hlebina:

Snimila Nela Carek.

– Došli smo ovdje da bismo naučili kako nas drugi spašavaju. Ako se dogodi neki požar moramo zvati vatrogasce na 193, a ako se nešto dogodilo na cesti onda policiju na 192 i hitnu pomoć na 194.

Zadovoljan radom županijskih žurnih službi je i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je u pratnji svojih suradnika obišao Područni ured za zaštitu i spašavanje i Centar.

– Smatram kako se kroz ovaj integralni sustav na adekvatan način pokriva cijelo područje Koprivničko-križevačke županije, a na sve hitne situacije može se brzo i efikasno reagirati. Zahvaljujem svim zaposlenicima Područnog ureda, ali i ostalih žurnih službi na odličnoj koordinaciji i pomoći koju pružaju našim građanima – istaknuo je župan.

Podsjetimo, poziv na broj 112 je besplatan i aktivan je 0-24 sata kako bi građani mogli zatražiti pomoć bilo koje hitne službe. Njime se štedi vrijeme jer se jednim pozivom alarmira nekoliko hitnih službi, koje nisu opterećene opetovanim pozivima.

zatvori