Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: SIDONIJIN DAN Gornja Rijeka čuva uspomenu na prvu hrvatsku primadonu

Manifestacija pod nazivom ’16. Sidonijin dan’ održana je u petak u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Sidonije-Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci.

Na uzoran način, da bi i mnogo veće urbane sredine mogle učiti kako se njeguje baština, u maloj se Gornjoj Rijeci održava i čuva uspomena na prvu hrvatsku primadonu, Sidoniju Erdödy Rubido, koja je u Gornjoj Rijeci umrla 17. veljače 1884., piše Prigorski.hr.

Zapamćena je kao prva hrvatska primadona, mada je njena operna karijera bila izuzetno kratka, ubrzo nakon premijere “Ljubavi i zlobe” rodila je. U to vrijeme karijera izvan doma za ženu majku bila je nezamisliva.

Duša gornjorječke manifestacije Sidonijin dan, koja se ove godine održava 16. puta, Udruga je potkalničkih plemenitaša sa plesnom skupinom “Sidonija” te njen predsjednik Ivica Truščec.

Njihovi nastupi u povijesnim kostimima razdoblja bidermajera i građanskog rokokoa, uz autentičnu glazbu i koreografiju, zapaženi su i viđeni su već na mnogim pozornicama. “Odgovorni” su i za ovogodišnju manifestaciju.

Uz nazočnost mnogih uzvanika, saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš, križevačkog dogradonačelnika Danijela Šaška, načelnika općine Darka Fištrovića, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ane Mušlek, te drugih uzvanika i gostiju, u programu su nastupili sami plesači ‘Sidonije’, školski zbor osnovne škole koja također nosi Sidonijino ime, Ivona Višak Pavlović na klaviru, sopranistica Natalija Kralj, Gornjorječanka koja na najbolji način oživljava tradiciju Sidonije, koja je uz klavirsku pratnju Tomislava Ružaka pjevala Ivana Zajca, te Adam Končić sa tamburaškim orkestrom ‘Črni Tomaš’. Kroz program je vodila Karmen Špiranec u kostimu izrađenom prema opisu haljine u kojoj je Sidonija nastupila na premijeri ‘Ljubavi i zlobe’.

Pokrovitelj manifestacije je Koprivničko-križevačka županija, a projekt su sufinancirali Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci i Općina Gornja Rijeka.

Zdenko Balog/Prigorski.hr

zatvori