Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO: 28 GODINA PODRAVSKO-PRIGORSKOG HDZ-a ‘Najjača smo politička stranka’

HDZ Koprivničko-križevačke županije obilježio je u Koprivnici 28. obljetnicu djelovanja.

Domoljub je bio prepun, što je predsjednika Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Marka Mioča podsjetilo na sličan dan prije 28 godina:

— U ovoj dvorani prije 28 godina održana je prva utemeljiteljska skupština HDZ-a. Dvorana je bila tako puna da je sve podrhtavalo od mnoštva. Vladala je velika napetost i uzbuđenje. Govornici su isticali pravo Hrvatske na odcjepljenje, sudionici su pljeskali i skandirali “Hrvatska, Hrvatska!”. Sve je pratila tadašnja policija, a u predvorju su čekali agenti državne sigurnosti. Bio je to veličanstven događaj — prisjetio se Mioč, spomenuvši da su HDZ u Koprivnici osnivala sedamnaestorica nacionalno svjesnih Hrvata.

Jedan od njihovih nasljednika, predsjednik koprivničkog HDZ-a Goran Kovačić, istakao je ponos što stoji na istom ovom mjestu i što je stranka na posljednjim izborima u Koprivnici postigla najbolji rezultat:

— Uz izborni rezultat imamo i najveći broj vijećnika što je dokaz da HDZ ide uzlaznom putanjom. Na pravom smo putu, ali ne mislimo tu stati. Naš je cilj ostvariti većinu i iznjedriti gradonačelnika Koprivnice! Smatramo da Koprivnica zaslužuje bolju budućnost za građane koja se može ostvariti jedino uz HDZ — poručio je Kovačić.

S njim se složio i potpredsjednik Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Damir Felak. Spomenuo je da je i on prije 28 godina bio u istoj ovoj dvorani i slušao što govore iskusni i mudri ljudi. HDZ je u međuvremenu imao mnogo uspona i padova, no na svakim izborima dobiva prolaznu ocjenu građana, pa će se i dalje, kaže, truditi da zajedno s koalicijskim partnerima ne iznevjeri želje i nadanja ljudi:

— Očekujem da ćemo nastaviti suradnju i u Županijskoj skupštini, ali i u Koprivnici; da ćemo uspjeti u toj suradnji pokazati građanima da HDZ s koalicijskim partnerima može puno kvalitetnije upravljati gradom Koprivnicom nego što se to danas čini.

Felak je istakao i da su upravo danas u Saboru donijeli Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji brigu o zemljištu vraća jedinicama lokalne uprave koje će, kaže, puno brže i puno bolje odraditi posao raspodjele zemljišta poljoprivrednicima.

Hrvatska demokratska zajednica u Koprivnici je osnovana 16. veljače, u Križevcima dan kasnije, a u Đurđevcu 3. ožujka, prisjetio se predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a, zamjenik župana Darko Sobota. Čestitajući utemeljiteljima na hrabrosti i ideji, prisjetio se pojedinaca za osnivanje stranke u Podravini i Prigorju, ali i zaslužnih za osnivanje naše županije. — Danas je ovaj HDZ najjača stranka, ne samo zbog 5214 članova, 122 člana u općinskim i gradskim vijećima i 12 mandata u Županijskoj skupštini već i zbog toga što jedino u ovoj županiji, od pet sjeverozapadnih županija, obnaša izvršnu vlast — ocijenio je Sobota i dodao:

— S koalicijskim partnerima činimo većinu i upravljamo županijom upravo onako kako to građani od nas očekuju. Osim toga, uz potporu Hrvatske vlade realiziraju se i veliki projekti – nastavak rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge prema Koprivnici, završetak brze ceste i njeno dovođenje do Koprivnice, uvrštenje u planove ideje o novoj Podravskoj magistrali.

Sobota je kao važne istakao i programe u zdravstvu i obrazovanju, koje kroz Županijsku skupštinu i izvršnu vlast HDZ realizira zajedno s koalicijskim partnerima, a posebno važnom drži onu vezanu uz našu prehrambenu industriju Podravku:

— Politika vraćanja prehrambene industrije Podravke na teren, u naše selo – to je politika koja nas veseli jer mi smo poljoprivredni kraj.

Čestitajući okupljenima obljetnicu, glavni koalicijski partner, predsjednik Mreže nezavisnih lista, župan Darko Koren, izrazio je uvjerenje da je HDZ najjača politička stranka u Hrvatskoj, a svoju je snagu pokazala i na ovim prostorima. Osvrnuvši se na koalicijsko partnerstvo, okupljenima je poručio:

— Vjerujem da vas nisam razočarao. Politika je disciplina koju treba sagledati dugoročno, tri koraka unaprijed, Mislim da smo tu procjenu dobro napravili. Usuđujem se dati procjenu da da smo učinili drugačije, ne bi bilo ovako. Veselim se našim budućim suradnjama i uspjesima.

Okupljenima je čestitao i politički tajnik stranke, saborski zastupnik Davor Ivo Stier. Članovima stranke u Podravini i Prigorju donio je informacije o izmjenama unutarstranačkog sustava:

— Iako smo na vlasti, odlučili smo se na promjene unutar HDZ-a, donijeli smo novi statut, dobit ćete mogućnost da se o tome očitujete. Zašto ne bismo naše stranačke dužnosnike birali po principu jedan član – jedan glas? Zašto ne bismo osnažili svakog člana i članicu da direktno biraju dužnosnike HDZ-a? Ne bi li bilo dobro konzultirati članove koga žele na listama kao kandidate HDZ-a?

Prijedlog promjena, najavio je Stier, mora biti gotov do 1. travnja, a o njima će, vjerojatno oko ljeta, odlučivati sabor stranke.

A pozdrave i čestitke predsjednika stranke Andreja Plenkovića u Koprivnicu je donio njegov zamjenik, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Poručio je da HDZ želi povesti Hrvatsku u boljem smjeru, te da njegova ideologija nije ona o ustašama i partizanima, koje je svima preko glave. Ideologija HDZ-a je veći rast BDP-a, bolji poslovni rezultati Podravke, Belupa, Radnika… bolji uvjeti poslovanja za poduzetnike, radnike i seljake.

— Ako želimo da nam mladež ostane živjeti u Hrvatskoj, onda nam to treba biti ideologija — poručio je Tolušić, ocijenivši da gospodarstvenici koji traže političku stabilnost upravo to i imaju u HDZ-u – stabilnu europsku političku stranku.

S EU fondovima i normalnim ponašanjem, ako ćemo svi raditi, svima nam može biti sto puta bolje, poručio je Tolušić i zaključio:

Želim u četiri godine postići da moj seljak živi bolje i kvalitetnije, da se mladi ne bave poljoprivredom jer moraju već zato jer žele, da se ne laže i ne krade. HDZ vodi hrvatsku u bolju budućnost.

Sa svečarskog skupa u koprivničkom Domoljubu posebne su pohvale upućene braniteljima, jer su omogućili stvaranje samostalne hrvatske države, te mladeži, bez koje nema budućnosti.

Foto: Marko Posavec.

28. obljetnica HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

Posted by Drava.info on Friday, February 16, 2018

 

Posted by Drava.info on Friday, February 16, 2018

 

zatvori