Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Veselo druženje u Đelekovcu: Društvo žena proslavilo 80, a dobrovoljni vatrogasci 130 godina rada

Izvještajne godišnje skupštine Društva žena Đelekovec i DVD-a Đelekovec održane su ove subote, 17. veljače.

Društvo žena Đelekovec bilježi već više od 80 godina rada, a mogu se pohvaliti organizacijom mnogih priredbi, druženja, uređenjem svog mjesta i odličnom suradnjom s udrugama i ustanovama s područja Općine Đelekovec.

Imaju glumačku družinu koja svake godine osvaja priznanja i nagrade, a tu je i plesna skupina. Predsjednica Ana Levak, tajnica Snježana Dolenec i blagajnica Nada Vuljak govorile su o prošlogodišnjem radu te o planovima za ovu godinu. Članice su osobito ponosne na projekt kojim su u prošloj godini. Naime, uz pomoć etnologinje Vesne Peršić Kovač, uspjele su “oživjeti” nekadašnju đelekovečku nošnju s početka 20.stoljeća.

Također, vode brigu i o zdravlju svojih članica pa redovito vježbaju dva puta tjedno, za što su imale uspješan projekt i uspjele pribaviti sportske rekvizite za vježbanje. Na skupštini je bilo prijedloga novih aktivnosti, dvodnevnih i jednodnevnih putovanja za članice i sl.

DVD Đelekovec je društvo koje će u ovoj godini proslaviti 130 godina rada. O prošlogodišnjim aktivnostima i radu govorili su predsjednik Marijan Posavec, zapovjednik Zoran Mađerić, blagajnik Slavko Samoščanec i tajnica Marina Posavec. Izrazili su zadovoljstvo stanjem u Društvu, osobito radom i edukacijom o prevenciji požara, što rezultira smanjenjem broja intervencija na području đelekovečke Općine.

Mlađi su članovi završili i određene edukacije te su im ovom prilikom uručena uvjerenja o položenim vatrogasnim ispitima. Istaknuto je da se svake godine, a tako je bilo i 2017., vozilo DVD-a Đelekovec šalje na ispomoć u Dalmaciju tijekom ljetnih mjeseci. U planu za ovu godinu su radovi na vatrogasnom domu, a želja im je povući sredstva iz europskih fondova.

Skupštinu DVD-a uveličali su i gosti – predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zapovjednik VZ Đelekovec – Drnje Marko Barić, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar te pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić– Podružnica Koprivnica.

Načelnica Štefica Sirutka nazočila je na obje skupštine, pohvalila je rad ovih Društava te poželjela puno uspjeha i u ovoj godini.

Nakon radnog dijela, članovi DVD-a Đelekovec i Društva žena Đelekovec nastavili su zajedničko druženje u Domu kulture “Pajo Kanižaj” u Đelekovcu.

zatvori