Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički mališani učili koliko nam vrijedi Drava

Na Svjetski dan ekologije tim iz WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode, održao je edukativnu radionicu za koprivničke vrtićarce i prvašiće o vrijednostima rijeke Drave i važnosti njenog očuvanja.

Više od 120 djece iz Dječjeg vrtića “Igra” i Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” imalo je priliku naučiti o različitim vrstama životinja koje žive na Dravi.

– Tijekom radionice djeca su učila o ključnim životinjskim vrstama koje žive na rijeci Dravi s posebnim fokusom na zaštitu i poboljšanje uvjeta za ptičje vrste bregunicu i malu čigru. Educirajući najmlađe o riječnom ekosustavu obilježili smo Svjetski dan ekologije, jer ono što naučimo kao djeca ostaje nam za cijeli život – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Staništa raznih vrsta, poput bregunice i male čigre, ovise o prirodnoj rijeci što bi izgradnjom hidroelektrana Molve 1 i Molve 2, poručuju iz WWF-a, dovelo do dodatnog pritiska na te vrste te bi se njihova brojnost dodatno smanjila.

– Bregunica je jedna od najugroženijih vrsta ptica u Hrvatskoj. Na Dravi još živi oko 50 % hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 90 %. Mala čigra je u još nezahvalnijoj poziciji jer na rijeci Dravi u prosjeku obitavaju samo četiri para. Stoga je potrebno obnoviti dinamiku rijeke, dopustiti rijekama da stvaraju nove šljunčane i pješčane sprudove te spriječiti dodatno uznemiravanje već ugroženih ptica – ističu.

Radionica je provedena u sklopu WWF-ove kampanje “Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana”.

zatvori