Četvrtak, 25. travnja 2024.

EDUKACIJA U KOMORI Odličan odaziv poljoprivrednika koji su Podravku prepoznali kao ozbiljnog partnera

U koprivničkom sjedištu Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica održana je edukacija za poljoprivrednike. Predstavljeni su im trendovi mikroklimatskih promjena u Podravini i njihov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, prva ovogodišnja prihrana ozimih ratarskih kultura te mogućnosti financiranja kroz Program ruralnog razvoja.

Stjepan Antolić iz Drnja vjeruje da će tako konačno moći povući novac, jer je upravo otvorena Mjera 4.1.1. ruralnog razvoja koja je i predstavljena u Koprivnici:

— Mi ratari smo dosad u jednom dijelu bili zakinuti jer su stočari imali prednost. Zahvaljujemo što je ministarstvo uvažilo potrebu promjene programa pa sad i mi ratari možemo sudjelovati i konkurirati za obnovu mehanizacije. Ova Mjera 4.1.1 bi nam uvelike pomogla za obnovu mehanizacije.

Izvor: HGK – ŽK Koprivnica.

Okupljanje u Gospodarskoj komori bilo je prigoda da planove i program razvoja kooperativne poljoprivredne proizvodnje predstave stručnjaci iz Podravke. Odaziv poljoprivrednika je, čuli smo, dosta dobar, a Podravka je prepoznata kao ozbiljan partner, čime je zadovoljan i župan Darko Koren:

— Kompanija Podravka je sukladno svojim planovima i ambicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji doista aktivno krenula po terenu. Okuplja ljude, sklapaju se ugovori o otkupu njihovih proizvoda kao resursu potrebnom za Podravkinu proizvodnju. Količine koje su potrebne Podravki prelaze granice naše županije. Tako cijela sjeverozapadna Hrvatska u tom smislu ima perspektivu. Zasigurno je to za svaku podršku i pohvalu koja mora biti vertikalna, od državne razine do jedinica lokalne samouprave.

Izvor: HGK – ŽK Koprivnica.

Iz Podravke ističu da bi već ove godine na domaćem tržištu mogli ugovoriti više od 90% potrebne sirovine. No, primijetili su da u našoj županiji za ozbiljniju povrtlarsku proizvodnju nedostaje sustav navodnjavanja te su za primjer istakli susjednu Virovitičko-podravsku županiju jer je stvorila uvjete za kvalitetnu i dobro organiziranu poljoprivrednu, osobito povrtlarsku proizvodnju.

Stoga, doznajemo, u Starčevićevoj kao moguću lokaciju buduće sušare razmatraju i susjednu županiju.

Izvor: HGK – ŽK Koprivnica.
zatvori