Utorak, 26. ožujka 2024.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša: Ova županija ne koristi u dovoljnoj mjeri sredstva kojima raspolažemo

Jučerašnji posjet stranačkim kolegama iz podravsko-prigorskog HNS-a direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš iskoristio je i kako bi ih pobliže upoznao s aktualnim projektima Fonda.

Cilj mu je, kaže, ukazati na sve mogućnosti kojima raspolaže Fond jer smatra da Koprivničko-križevačka županija to ne koristi u dovoljnoj mjeri.

– Na primjer, na zadnjem pozivu iz javnog zgradarstva je iz vaše županije stiglo samo sedam projekata, a vaša susjedna županija, Bjelovarsko-bilogorska prijavila je 39 projekata. To ne znači da su svi njihovi projekti prošli, ali pokazuje omjer znanja koje očigledno u susjednoj županiji postoji. S obzirom na to da su oni, da se slikovito izrazim, ‘prek brega’ bilo bi za očekivati da je i kod vas moguće napraviti određene pomake. Svaki od tih projekata znači nova sredstva iz Operativnog programa, nova sredstva iz nacionalnih izvora za vaše škole, vrtiće, klizišta, odlagališta i ostalo što je vezano na Fond – pojasnio je.

Glavni čovjek Fonda za zaštitu okoliša komentirao je i stanje oko Piškornice, naglasivši da to što se dogodilo s direktorom Mladenom Jozinovićem i isplatom bonusa baca krivu sliku na koncept centara za gospodarenje otpadom, koji i ovako ima dosta problema.

Snimila Nela Carek.

– Centar za gospodarenje otpadom Piškornica je dio jednog koncepta koji možda nije najbolji na svijetu, no sigurna sam da rješava problem. Siguran sam da je bolje da taj koncept završimo jer je dio operativnog programa kojeg smo sami pisali, za kojeg smo se sami obvezali i za koji možemo dobiti značajna sredstva. U trenutku kad svakih dvadeset minuta mijenjamo projekt, govorim karikirano, ali ni to nije daleko od istine, i kad imamo apsolutno fenomenalne projekte koji su u praksi neprovedivi, mislim tu na prošli mandat u Ministarstvu za zaštitu okoliša, došli smo do toga da kasnimo s izgradnjom – kazao je.

Ponoš upozorava da će Hrvatske, ako pokažemo da smo ozbiljno počeli s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom, u najboljem slučaju od 1. siječnja 2019. godine ući u monitoring.

– Ako ne budemo dovoljno uvjerljivi ući ćemo u situaciji da na dnevnoj bazi plaćamo 42 tisuće eure penala – upozorava.

Na kraju, zaključio je da vjeruje da će Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica biti reprezentativan, a hoće li to biti za tri ili četiri godine u ovom je trenutku, kaže, teško reći.

Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je koprivničkim novinarima da će ono što je građanima najvažnije – natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, krenuti ove godine.

– U ovom trenutku postoji jedan praktičan problem, a to je da korisnici EU sredstava ne mogu biti fizičke osobe. Problem je otvoren u Europskom parlamentu, pronađena su rješenja i, prema meni dostupnim informacijama, u fazi je drugi dio pregovora s Europskom komisijom. Očekujem da bi se mjera za energetsku obnovu obiteljskih kuća trebala realizirati do kraja godine.

zatvori