Petak, 19. travnja 2024.

Dimnjačari predložili novi cjenik usluga, Grad odbio – evo zašto

Koprivničkim dimnjačarima nije prošao prijedlog novog cjenika kojeg su početkom veljače poslali u Gradsku upravu.

Gradski Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga većinom glasova donio je negativno mišljenje o promjeni cijena dimnjačarskih usluga, što je gradonačelnik i prihvatio.

— U cjeniku su uočene tehničke greške u sastavljanju i zbog toga je Savjet za zaštitu potrošača odbio dati suglasnost, odnosno predložio je gradonačelniku da uskrati suglasnost. Tehničke greške tiču se naziva novih usluga za koje smatramo da su nerazumljivi za potrošače, a porasle su i neke cijene što nama nikako nije u interesu — rekao je Dravi.info pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Konkretnije, u prijedlogu su bile obuhvaćene usluge nadzora i kontrole ložišta, ali i povećanje cijene čišćenja dimnjaka peći na kruta goriva. Iako nezadovoljni, dimnjačari su sad poslali i drugi prijedlog u kojem su za par kuna smanjili, kaže jedan od njih Goran Trubelja, ionako neznatno poskupljenje jedne usluge.

— Nije ni ovo bilo bogzna što. Ljudi toliko napojnicu daju, ne znam zašto je sad to toliki problem, kao da se radilo o dvadeset kuna. Mi pričamo o par kuna gore, a cijene nismo mijenjali više od 13 godina. Radilo se o povećanju cijene za 20 %, a u međuvremenu je inflacija bila, što smo naveli, više od trideset posto.

Majstor Trubelja nam se požalio i da se dimnjačarsku struku, koja se nosi s nemogućnosti zapošljavanja novih radnika i ostalim financijskim poteškoćama, godinama degradira.

— Stalno nas s nečim ucjenjuju i toliko nam uzimaju da nikako ne možemo napredovati. Naravno da radnici odlaze van kad ih se tamo može adekvatno platiti. Mislio sam zatvoriti obrt i otići, no borim se dok mogu.

Hoće li Grad Koprivnica, štiteći interese građana, prihvatiti drugi prijedlog cjenika dimnjačarskih usluga, pokazat će vrijeme.

zatvori