Četvrtak, 25. travnja 2024.

Što učiniti s devastiranim prostorima u centru Koprivnice? Forjan: Godinama o tome raspravljamo, a u njima se i dalje skuplja gamad

Prostor stare pizzerije pokraj zgrade Županijske uprave, Merićeva zgrada, bivša zgrada Centra za socijalnu skrb, bivša svilana, željezne tranveze i šinje koje drže balkon iznad poslovne banke – devastirani su prostori i dijelovi u samom središtu Koprivnice koje je nabrajao HDZ-ov Ernest Forjan na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pitajući gradsku vlast kad će se konačno krenuti s rješavanjem problema koji se vuku desetak godina.

Jasno je vijećniku Forjanu da zbog vlasničkih odnosa to nije najjednostavnije, no zanimalo ga je na koji način Gradsko vijeće i gradonačelnik mogu utjecati da se stvari pomaknu s mrtve točke:

— Da ne ispadne da ovdje prozivam za nešto što se nije radilo, pokušat ću nešto i predložiti. Zašto gradonačelnik i gradske službe ne bi sjele s tim vlasnicima i pokušali naći model kako oni te prostore mogu privesti svrsi? Ako ništa drugo, da ih počiste i urede. Onda je na vama da odlučite hoće li gradske službe očistiti te prostore i poslati im račun ili će naći neki drugi model. Samo da nam se više ne događa da godinama o tome raspravljamo, a da devastirani prostori i dalje propadaju i da se u njima skuplja gamad. Oni ne pokazuju sliku centra grada kakvu bismo trebali pokazivati.

Stara svilana. Snimio Marko Posavec.
Skele oko “Merićeve zgrade”. Snimio Marko Posavec.

Gradska vlast na tome već radi, tvrdi gradonačelnik Mišel Jakšić, no u planu im je i pojačati intenzitet razgovora kako bi obnovili centar grada.

— Jedan od tih objekata je u pretežitom vlasništvu Grada i to je Merićeva zgrada. Svilana i stara pizzeria nisu u vlasništvu Grada i ono što ste i sami dobro rekli, postoji privatno vlasništvo, tamo gdje možemo prodremo u priču. Morate uzeti u obzir da postoje objekti gdje je teško doći do krajnjeg vlasnika, dajemo si truda. Slučajeva ima svakakvih. Na primjer, za svilanu imamo investitora koji je s vlasnikom koji je u Kanadi dogovorio kupovinu tri četvrtine svilane i imaju u planu to u skorom roku rekonstruirati pa mu godinu dana jedna četvrtina stoji u Ministarstvu državne imovine. Neki dan je održan sastanak kako da i mi to uputimo u određenu proceduru.

Stara zgrada Centra za socijalnu skrb. Snimio Marko Posavec.
Stara pizzeria u Nemčićevoj. Snimio Marko Posavec.

A koprivničkog gradonačelnika HDZ-ov Saša Cestar priupitao je pak u kojoj je fazi izrada projektne dokumentacije i je li raspisan natječaj za urbanističko rješenje za rekonstrukciju Zrinskog trga, budući da je u Programu gradnje za 2018. godinu za tu namjenu predviđeno 500 tisuća kuna.

Jakšić mu je kratko odgovorio da je rekonstrukcija u pripremi i da će detalje dobiti u pisanom odgovoru.

Balkon iznad Erste banke. Snimio Marko Posavec.
zatvori