Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: ZLATNI PIR Mira i Franjo proslavili su velikih 50 godina braka

Život piše priče, ponekad i bajke. A ova je priča započela prije punih pola stoljeća, koliko su Mira i Franjo Martinčić u braku koji je započeo na pomalo neobičan način.

Franjo je upoznao Miru, tadašnju 15-godišnju djevojku, preko rođaka i kumova. Naime, Mirina kuma je odlučila pronaći supruga svojem kumčetu pa je tako dogovorila njihovo upoznavanje u obiteljskoj kući u Velikoj Rasinjici. Tada su se prvi puta vidjeli; bilo je to 29. prosinca 1967. godine.

Izvor: obiteljska arhiva.

Nakon toga Franjo je još dva puta došao u njezin dom, a četvrti puta došao je sa svatovima, 28. siječnja 1968. Zanimljivo je i to da je vjenčanje u Općini Koprivnica održano 24. siječnja 1968., nakon čega su svaki sa svojim roditeljima otišli kućama: Franjo u Bakovčice, a Mira u Veliku Rasinjicu. Mira je tako u svoj novi dom došla tek sa svatovima pa joj je to uistinu bio put u nepoznato.

Kako bi se uopće vjenčali i po ondašnjim zakonima, Mirina je kuma “sredila” potvrdu od liječnika da je mladenka trudna. Inače ne bi dobila dozvolu za vjenčanje.

Ove su subote proslavili 50 godina braka u kojem su podigli dvoje djece. Danas okruženi unucima i praunucima žive u Bakovčicama u koje je Mira došla, za današnje pojmove, kao dijete.

Tekst: Draženka Gačan.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori