Utorak, 23. travnja 2024.

Zaiskrilo uoči sjednice Gradskog vijeća: Tko je u pravu, predsjednik ili nezavisni vijećnik?

Na dnevnom redu današnje, šeste po redu sjednice koprivničkog Gradskog vijeća nema izmjena Poslovnika o radu gradskog predstavničkog tijela.

Poslovnikom je trebalo urediti kad se točno pred Gradskim vijećem za riječ može javiti gradonačelnik i tko kome i kada smije replicirati – kad vijećnici gradonačelniku, ali i kad gradonačelnik vijećnicima.

No Poslovnik nije stigao na dnevni red jer o njemu nije raspravljao Odbor za statutarno-pravna pitanja. Naime, iako je sjednica bila sazvana za prošli tjedan, ona nije održana jer ju je predsjednik, nezavisni Marijan Šiško – otkazao. To je presedan u političkom djelovanju, ocijenio je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal:

– Mi smo imali jednu situaciju koja se meni u političkom životu nikad nije dogodila, niti kao predsjedniku Gradskog vijeća, ali niti kao zamjeniku župana, a to je da predsjednik Odbora sazove sjednicu, a onda ju, večer prije otkaže. Mi smo se svi okupili, svi smo došli osim njega i sjednicu Odbora nismo održali.

Predsjednik Gradskog vijeća žali što je predsjednik Odbora Marijan Šiško spriječio da Gradsko vijeće već na današnjoj sjednici postavi pravila igre za buduće rasprave u gradskom predstavničkom domu:

– Naravno da, uvjetno rečeno, ilegalnim radom ili gerilom, da tako kažem, se takve stvari ne mogu spriječiti. Gađam gospodina Šiška, našeg gradskog vijećnika s nezavisne liste. Inače sve najbolje mislim o gospodinu Šišku, ali on mora razumjeti da je temeljni princip demokracije većina i manjina. Većina ne smije zloupotrebljavati svoju poziciju ali se većina mora poštivati.

Nezavisni Marijan Šiško pojašnjava da sjednica Odbora za statutarno-pravna pitanja nije sazvana po Poslovniku, ne smatra ju legalnom i zato ju je otkazao. Na način sazivanja sjednice upozorio je, kaže, i na prvoj sjednici, no kako ga u Gradskoj upravi nisu ozbiljno shvatili, povukao je najlogičniji potez:

– Na prvoj sjednici sam dao do znanja svim prisutnim članovima Odbora da sjednica nije zakazana po Poslovniku, da bi i ova druga bila sazvana na isti način. Važeći Poslovnik Gradskog vijeća u svom 36. članku kaže: “Predsjednik radnog tijela saziva sjednicu, predlaže dnevni red, predsjedava sjednicom i potpisuje akte radnog tijela”. Obje sjednice sazvao je i sastavio dnevni red predsjednik Gradskog vijeća u suradnji sa stručnom službom Grada, čime su prekršili propisanu proceduru.

No uskoro će sve nedoumice biti riješene jer su predsjednik Gradskog vijeća i nezavisni vijećnik s ulogom predsjednika Odbora očito dogovorili skori susret:

– Dogovorit ćemo suradnju, odnosno dogovorit ćemo da ćemo raditi po Poslovniku, ništa drugo. Očito je dosadašnja praksa bila kršenje procedure, a to nije u redu – zaključio je Šiško, istaknuvši da je u Poslovniku točno navedeno tko što radi, a to se u praksi, upozorava, ne poštuje.

Tako će Poslovnik o radu Gradskog vijeća biti na dnevnom redu neke buduće sjednice.

zatvori